Annons

Honduras kan få kvinnlig president

Söndagens honduranska presidentval är historiskt. För första gången i landets moderna historia kan en kvinna, Xiomara Castro de Zelaya, bli president. Hon leder dessutom ett helt nybildat parti grundat i den motståndsrörelse som växte fram efter statskuppen 2009.

Uppdaterad
Publicerad

Xiomara Castro de Zelaya är lång. Hon tar plats och journalisterna gillar henne. Fotoblixtarna lyser upp hennes ansikte. Frågorna haglar: ”Vad tycker du om den nya militärpolisen?”

Alla är där, representanter för Honduras regering, rättsväsende, militär, det civila samhället och ett par ambassadörer. Åtta av nio presidentkandidater skriver under en pakt med löfte om att gemensamt driva igenom en säkerhetspolitisk reform.

Honduras är ett av världens våldsammaste länder. Runt 20 personer dödas varje dag i olika våldsbrott. Gängproblematiken och knarkkartellers inflytande håller landet i skräck. Under hösten sattes en nyskapad militärpolisstyrka in för att bekämpa det skenande våldet. Här bevakar dom en gata som utgör gränsen mellan gänget Mara 18 och Mara Salvatruchas olika territorium i en av Tegucigalpas våldsammaste områden.

Foto: FELIPE MORALES / KONTINENT Bild 1 av 11

”Min pappa mördades av Mara Salvatrucha (ett av flera rivaliserande gäng i Tegucigalpa) när de rånade honom, säger korporal Figueroa, 22 år. Det är något som jag bär djupt med mig i blodet”.

Foto: FELIPE MORALES/KONTINENT Bild 2 av 11

Säkerhetsläget i landet är ansträngt. Mord, kidnappning och andra våldsbrott är vanligt förekommande. Polisen i San Pedro Sula.

Foto: FELIPE MORALES / KONTINENT. Bild 3 av 11

Huvudstaden Tegucigalpa ligger i en dalgång mellan bergen och är en av världens svåraste ställen att landa ett flygplan på.

Foto: FELIPE MORALES/KONTIENT Bild 4 av 11

Villa Franca är ett av Tegucigalpas mest gänghärjade områden. Gängen rekryterar medlemmar bland barn och ungdomar från splittrade hem.

Foto: FELIPE MORALES/KONTINENT Bild 5 av 11

Kommers på gatan i Tegus, som invånarna kallar huvudstaden i Honduras.

Foto: FELIPE MORALES/KONTINENT Bild 6 av 11

I Honduras andra största stad, San Pedro Sula, patrullerar polisen gatorna med uppbackning av militärer.

Foto: FELIPE MORALES Bild 7 av 11

På en ungdomsgård i Tegucigalpa finansierad av Rädda barnen jobbar Evelyn Merlo som frivillig fritidsledare. Hon bor själv i förorten Villa Franca.

Foto: FELIPE MORALES/KONTINENT Bild 8 av 11

Chefen för Honduras gatupolis, Héctor Ivan Mejia Velásquez, godtar att samarbeta med militären som en tillfällig lösning, men är kritisk. ”I en demokrati kan du inte ge militären denna typ av polisiära uppgifter” säger han.

Foto: FELIPE MORALES/KONTINENT Bild 9 av 11

Polis och militär rutinkontrollerar bilister i olika delar av huvudstaden.

Foto: FELIPE MORALES/KONTINENT Bild 10 av 11

En dam i sin trädgård i området El Chamelecón i San Pedro Sula. El Chamelecón anses vara Honduras farligaste bostadsområde.

Foto: FELIPE MORALES/KONTINENT Bild 11 av 11
Annons
Annons
Annons