Hummerfiskaren Misael Banegas Diaz lyfts in i tryckkammaren för behandling. Efter att ha drabbats av svår tryckfallssjuka lämnades han förlamad från midjan och nedåt.
Hummerfiskaren Misael Banegas Diaz lyfts in i tryckkammaren för behandling. Efter att ha drabbats av svår tryckfallssjuka lämnades han förlamad från midjan och nedåt. Foto: Rodrigo Abd/AP

Honduras hummerfiskare riskerar livet för fångsten

I fiskebyarna längst Honduras östkust känner alla nån som drabbats av tryckfallssjukan – de som överlever lämnas ofta svårt handikappade. Det är dyrbar hummer som får de fattiga miskitofiskarna att riskera liv och lem i djupen. Sex dollar per kilo får de som säljer till USA.

Publicerad

Saul Atiliano var ute och dök efter hummer utanför Honduras östkust när han plötsligt kände en skarp smärta i kroppen. Han visste direkt var det var han drabbats av: tryckfallssjuka, också kallad dykarsjuka, den som dödat eller förlamat så många av de andra fiskarna i trakten.

– Trycket attackerade mig på djupt vatten, säger Atiliano, 45, som jobbat som hummerfiskare i över 25 år, till nyhetsbyrån AP.