Hondas människorobot ska hjälpa i olyckszoner

Hondas människorobot ”Asimo” är i sin senaste uppdatering snabbare, smidigare och smartare än tidigare. Målsättningen är att teknik från roboten snart ska kunna hjälpa till vid saneringsarbetet i Fukushima, som drabbades hårt efter jordskalvet tidigare i år.

Under strecket
SvD
Publicerad
Hondas robot Asimo

Hondas robot Asimo

Foto: ITSUO INOUYE
Asimo häller galant upp en plastmugg med juice.

Asimo häller galant upp en plastmugg med juice.

Foto: ITSUO INOUYE
Annons

När Honda häromdagen visade upp sin senaste version av roboten Asimo var det under stort pressuppbåd. Sedan roboten för första gången visades upp för elva år sedan har stora tekniska framsteg gjorts. Roboten som från början var radiostyrd är nu helt självgående och kan ta röstkommandon från tre olika personer samtidigt. Roboten har också ett ansiktsigenkänningsminne och förmågan att röra sig i folksamlingar, skriver Taiwan News.

Men mest intressant med den senaste uppdateringen var robotens rörelsemönster. Asimo kan nu springa snabbare än tidigare både baklänges och framlänges och dessutom över ojämna ytor, hoppa på ett eller båda benen samt göra mänskliga rörelser med sina händer och fingrar. Som exempel på robotens nya fingertoppskänsla demonstrerade Asimo att den nu kan skruva upp en termos och stadigt på hand fylla en pappersmugg med dryck.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons