Annons

Hon visar världar okända för människan

Filosofen och författaren Eva Meijer.
Filosofen och författaren Eva Meijer. Foto: Förlagsbild

Katter jamar på ett annat sätt när de kommunicerar med människor än med andra djur. Bläckfiskar pratar med färger, och ödlor genom kroppshållningen. Filosofen Eva Meijer har fördjupat sig i djurens uttrycksformer.

– Jag vill vidga perspektivet på språk, säger hon.

Under strecket
Publicerad

Homosexuellt beteende har observerats hos nära 1500 arter, från kungspingviner till inälvsmaskar, och är väl dokumenterade för 500 av dem.

Foto: Xinhua / TT

Eva Meijer tillsammans med sina hundar Olli och Doris. Nästa år kommer hennes bok ”Fåglarnas hus” ut på svenska, även den på Weyler förlag. Det är en biografisk roman om den brittiska författaren och fågelentusiasten Len Howard.

Foto: Bob Bronshoff

Jag sitter vid köksbordet när jag ser hur en koltrasthona börjar åka skytteltrafik till blomlådorna på balkongen och där drar loss jord med näbben. Från linden mitt emot betraktar hanen händelseförloppet, han sjunger en stilla drill, betydligt lugnare än björktrastarnas varningsläten när kråkor eller katter kommer för nära, men ändå på något sätt uppmärksamt vakande. Vad är det hon håller på med, är det inte lite sent att få ungar i slutet av juni och bygger koltrastarna verkligen bon av lera?

Författaren och filosofen Eva Meijer, bekräftar min fäbless för den parallella verklighet som hela tiden finns runt omkring oss när jag når henne på telefon från hemstaden Amsterdam.

Annons
Annons
Annons