Annons
X
Annons
X

Hon vill skärpa skattepolitiken

Återinför skatten på förmögenhet och fastigheter. Veronica Palm (S), ny skattepolitisk tales­person, vill gå en helt ­annan väg än partikamraten Thomas Östros. Socialdemokraterna kan heller inte fortsätta att acceptera regeringens jobbskatteavdrag, säger hon i en SvD-intervju.

(uppdaterad)
Foto: VERONICA KINDBLAD

Riksdagsledamoten Veronica Palm (S) tänker ”jaga finansministern med blåslampa”. Hon vill debattera fördelning och jämlikhet med ”skattesänkar-general Borg”.

–Vi måste vara i opposition mot regeringens orättvisa politik varje dag.

Samtidigt är Veronica Palm självkritisk:

Annons
X

–Vi har ju fått spö av väljarna, en gång till. Det krävs att vi tänker till.

De senaste dagarna har hon seglat upp som en av favoriterna till att efterträda Mona Sahlin. Men Veronica Palm fortsätter att passa på frågan om hon kan tänka sig att ta över som ordförande.

–Det känns jättekonstigt. Jag ser inte mig själv som en partiledarkandidat.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Varför inte?

  –Skulle jag svara på det så skulle jag börja svara på vad jag ser som en partiledarkandidat, och det vill jag inte göra.

  Däremot utvecklar Veronica Palm gärna sin syn på Socialdemokraternas framtida skattepolitik.

  –Ur ett socialdemokratiskt perspektiv har skatterna inget självändamål. Syftet är att finansiera välfärd, och jag har höga ambitioner. Arbete och konsumtion är de stora intäktskällorna, men jag tycker också att det är rimligt med någon form av kapitalbeskattning.

  Veronica Palm vill alltså återinföra den hårt kritiserade förmögenhetsskatten, och står därmed fast vid det besked som de rödgröna gav i sin budgetmotion i oktober.

  –Det är rimligt att de som tjänar allra, allra mest, och har ett stillastående kapital, får bidra till samhället lite mer.

  Enligt oppositionens skuggbudget skulle en ny förmögenhetsskatt ge fyra miljarder till statskassan. Om det är en rimlig nivå vill Veronica Palm återkomma till.

  Det viktiga är att kunna förklara att skatten inte är till för att straffa människor, menar hon:

  –Vi vill ju använda pengarna till en massa bra saker.

  Men förmögenhetsskatten är inte oomtvistad i partiet. Ilja Batljan, landstingsråd i Stockholm, sade nyligen i Veckans affärer att det var ”destruktivt att gå till val med att återinföra en förmögenhetsskatt som är pervers”. Även Thomas Östros, ekonomisk talesman, har signalerat att frågan kräver förnyad diskussion.

  När det gäller fastighetsskatten gjorde Östros nyligen en helomvändning och meddelade att S bör släppa kravet på ett återinförande. Veronica Palm håller inte med:

  –Jag tycker fortfarande att det är rimligt att ha en beskattning av fastigheter, på en procentuellt sett låg nivå, med en begränsningsregel.

  Regeringens system, med en avgift på maximalt drygt 6000 kronor per år, är ”väldigt orättvist”, anser hon.

  –I väntan på ett system som fungerar är det rimligt att den som har en fastighet som är taxerad över 4,5 miljoner kronor får betala en extra avgift.

  Inför valet enades de rödgröna om att acceptera regeringens samtliga fyra steg i jobbskatteavdraget för dem som tjänar upp till 40000 kronor i månaden. Men Veronica Palm är inte säker på att det var rätt recept.

  –Vi lyckades vrida skattechocksargumentet ur händerna på Moderaterna. Men det räcker inte. Om vi inte lyckas beskriva och göra troligt att vi både har högre, men också andra, ambitioner i välfärden så kan vi inte vi vinna val.

  Hon vill därför göra en ”riktig genomlysning” av de senaste årens sänkningar av inkomstskatten.

  –Jag har väldigt svårt att se hur en socialdemokratisk skuggbudget, så länge jobbskatteavdraget finns kvar, ska kunna vara radikalare än regeringens. Vi kan inte fortsätta att köpa varje jobbskatteavdrag. Det krävs en hel översyn.

  Efter valnederlaget har det höjts röster i S för att det var en dålig idé att gå till val på att avskaffa avdraget för hushållsnära tjänster. Men rut-avdraget snedvrider konkurrensen, slår Veronica Palm fast.

  –Det skapar också en massa gränsdragningsproblem. Klippa gräsmattan får man avdrag för, men inte för att klippa buskarna, eller om det var tvärtom.

  Men Veronica Palm har inga problem med att köpa tjänster. Det har hon själv gjort ”massor” av gånger.

  –Jag har aldrig tänkt tanken att byta däck på bilen själv. Jag veckohandlar på nätet med hemkörning, köper kemtvätt och storstädning, men att använda gemensamma pengar till det tycker jag är fel.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: VERONICA KINDBLAD Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X