Annons

Hon vill skapa andrum för både kropp och själ

På 1990-talet rehabiliterade hon krigsskadade på Balkan. När hon sedan kom hem till Sverige såg hon hur överarbetade välfärdsmänniskor kunde drabbas av samma stressymtom.

Under strecket
Publicerad

foto: Lars pehrson Christina Doctare anser att det råder en stor brist på andlighet i vår tid. ”Det handlar om att förstå att vi är något mer än vårt skröpliga fodral, att vi tillhör något större än oss själva”, säger hon. Hon har skrivit böcker om de här erfarenheterna - och nu har Christina Doctare lagom till sin 60-årsdag blivit klar med Skapa andrum, en bok om hur hon tog sig igenom sitt livs största existentiella kris: att få veta att pappan hon växt upp med inte var hennes biologiska far. Och hon säger att det här inte alls är några separata historier, utan att allting som hon varit med om i livet hänger ihop. Familjehemligheten gjorde henne omedvetet förstående för de våldtagna kvinnorna på Balkan. Krigsuppdraget och den inre stress det innebar att bli fråntagen sin uppväxtidentitet gjorde att hon upplevde en brist på andlighet - och konverterade till katolicismen. Erfarenheterna, säger hon, har i sin tur att göra med hur hon verkar som läkare. - Jag känner alltmer hur viktigt det är att ge tid och rum för mötet med patienterna - för läkekonsten.

Och där är hon i dag. Christina Doctare arbetar halvtid på Karolinska sjukhuset för att vara en resurs för de anställda som just får beskedet att de måste sjukskrivas längre än fyra veckor. Ju tidigare man fångar upp någon som blivit sjuk, desto bättre prognos, förklarar Christina Doctare. - Precis som i krigssituationer - det gäller att vidta åtgärder snabbt. Jag har fått allt mitt tänkande från kriget. Det innebär att hon tror att läkande kräver att man blir berörd både till kropp och själ. Sålunda har hon just tagit ytterligare en kurs i massageterapi, och inleder systematiskt sina patientkontakter med hand- eller fotmassage. Det är en icke kränkande kroppskontakt som skapar lugn och ro, säger hon, och då är det plötsligt som att öppna en dammlucka, enligt doktor Doctare. Patienterna kan börja berätta om sig själva. Vad har fört dem in i sjukdomen, hur uppfattar de vad som hänt?

Annons
Annons
Annons