X
Annons
X

Hon vill få svenskar att äta malda syrsor

Ett ökat fokus på hälsa och miljö har fått många nya produkter att dyka upp i mataffärerna. Entreprenören Josefin Strömberg är en av de som hoppat på tåget. Genom att mala syrsor till mjöl hoppas hon få fler att prova det proteinrika livsmedlet.

Josefin Strömberg säljer mjöl av malda syrsor.
Josefin Strömberg säljer mjöl av malda syrsor. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Insekter har identifierats som en både näringsrik och miljövänlig föda. Men i västvärlden är det långt ifrån självklart att stoppa krypen i munnen. Efter att Josefin Strömberg och två kolleger uppmärksammat en växande insektstrend i USA föddes idén om att ta hem modet till Sverige.

Vid årskiftet startade de tillsammans företaget Qvicket som säljer mjöl gjort på syrsor. Josefin Strömberg menar att det finns flera samhällstendenser som talar för användandet av insekter som livsmedel.

– Det finns en väldigt stor hälsotrend som växer för varje år och i den finns ett stort socialt medvetande där fler och fler konsumenter ställer krav på att livsmedel ska vara miljövänligt, säger hon.

Annons
X

Att det blev just ett mjöl beror på att det är en bra instegsprodukt för konsumenter som är skeptiska till att äta insekter, enligt Josefin Strömberg.

– Vi tror att när man ska introducera ett nytt livsmedel så är det mycket enklare att konsumera det om det är något som man är van vid. Folk vet vad mjöl är och då är det enklare att testa det.

**Samtliga inblandade i **företaget drivs av ett samhällsengagemang. Josefin Strömberg menar att entreprenörsbanan är en effektiv väg för att få någonting uträttat.

– Det är det perfekta sättet för att utvecklas. Genom att vara entreprenör kan man förändra. Att driva företag är väldigt konkret och det blir direkta följder av det man gör.

Här anmäler du dig till Framtidens Entreprenör carnegie.se
Mjölet. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Vilka är de största utmaningarna som du stött på?

– Det vi inte tänkte på när det kommer till att sälja en fysisk produkt är att produktionskedjan är väldigt detaljorienterad. Du måste bestämma om du ska ta in ett större lager och lagerföra det nu eller om du ska ta in en större leverans och sälja det direkt.

Hur kommer man runt utmaningarna?

– Genom att fråga alla man känner. Det är det som gör en entreprenör till en bra entreprenör. Våga be om hjälp och råd, säger Josefin Strömberg.

Att använda insekter som livsmedel är knappast något nytt fenomen. Enligt en rapport från FN:s livsmedelsprogram har det konsumerats av människor i årtusenden.

Just nu pågår en riskvärdering av insekter som livsmedel inom EU:s livsmedelsmyndighet. Den väntas vara klar tidigast i höst. Josefin Strömberg är övertygad om att insekter kommer att få en betydande roll som livsmedel i vår del av världen framöver.

– Vi tar det som ett tecken på att man ska möjliggöra för entreprenörer som sysslar med det här. Vi ser att eventuella oklarheter bara är en tidsfråga, säger hon.

Företaget har funnits sedan årsskiftet och under de gångna åtta månaderna har Josefin Strömberg dragit flera lärdomar av entreprenörskap, bland annat att det är bra att snabbt sätta bollen i rullning.

– Jag tror att det viktigaste är att komma ut så snart som möjligt på marknaden och kommunicera med människor som är intresserade. Man bör inte fastna för mycket i alla förberedelser, allting behöver inte vara perfekt innan man kommer ut.

En lärdom sticker ut mer än de andra:

– Allt är lösbart, säger Josefin Strömberg.

Josefin Strömberg. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman
Här anmäler du dig till Framtidens Entreprenör carnegie.se

Läs även

Annons
Annons
X
Annons
X

Josefin Strömberg säljer mjöl av malda syrsor.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 3

Mjölet.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 2 av 3

Josefin Strömberg.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 3 av 3
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X