Annons

Befria din kärlek ur leran. Dikter 1964 – 1977Hon var en nyckelgestalt inom lyriken

Foto: Hjalmar Munsterhjelm/TT

Privat var hennes liv tidvis kaotiskt. Under en period blev hon inlagd på en psykiatrisk klinik för utbrändhet. I dag räknas Eeva-Liisa Manner som en av nyckelgestalterna inom den finska modernismen, vilket en ny urvalsvolym på svenska speglar väl.

Under strecket
Publicerad
Foto: EllerströmsBild 1 av 2

Finska poeten Eeva-Liisa Manner (1921 –1995) fick sitt genombrott med samlingen ”Tämä matka” (Denna resa) 1956. Hon skrev även romaner och dramatik samt översatte bland annat Tomas Tranströmers poesi.

Bild 2 av 2

Vid Eeva-Liisa Manners bostad i Tammerfors finns en minnesplakett där hennes porträtt omges av en diktrad. På svenska lyder den: ”Världen är mina sinnens dikt”. Orden fungerar både som inramning och en ingång till hennes skrivande.

Manner (1921 – 1995) växte upp hos sina strängt religiösa morföräldrar i Viborg på Karelska näset, detta eftersom mamman dog i samband med förlossningen och pappan inte var närvarande. Platsen präglades av ett brett kulturliv och många språk, men också av krigen. Vid Vinterkrigets utbrott 1939 var Manner en av många som evakuerades till Helsingfors.

Annons
Annons
Annons