Annons

Hon var bäst på att vara Anita

Skönhetsmissen Anita Ekberg slog igenom som fröken Sverige i början på 50-talet och blev i och med rollen i ”Det ljuva livet” en världsstjärna. Nu har denna stjärna efter 83 år slocknat i älsklingsstaden Rom.

Publicerad

”Gode Gud! Låt mig få slippa träffa henne!” Ungefär med de orden började det. Federico Fellini såg henne i en amerikansk tidskrift, ”den väldiga, kraftfulla panterhonan satt grensle över ett trappräcke och poserade som en liten flicka”. När de trots allt möttes anlände hon, omgiven av make, agent och några män till. ”Alla försvann som skuggor runt en strålande ljuskälla. Jag vidhåller att La Ekberg, frånsett allt annat, är självlysande.” Hon drack ur en jättecocktail full av vimplar, pratade med en pipig, förkyld småflicksröst, ignorerade Marcello Mastroianni under hela kvällen, allt medan Fellini fåraktigt upprepade för sig själv: ”detta är också örsnibbar, tandkött, detta är mänsklig hud”, ett objektifierande mantra med syfte att inte bli alldeles tillintetgjord.

Filmen de gjorde tillsammans hade premiär 1960 och kallades på svenska ”Det ljuva livet” men även här säger vi ”La dolce vita” både om filmen och om en zeitgeist som tog över, genomsyrade och återuppbyggde efterkrigs-Rom. Rollen i filmen är inte stor, ändå blev allting hennes – tidsandan, filmen och den image som kom att ge den sitt namn. Ibland kände hon att hennes övriga cirka 60 roller hamnade lite i skymundan.

Foto: TT Bild 1 av 7

Anita Ekberg och Rik van Nutter, England. Paret befinner sig på Fiumicino Airport för avresa till Madrid och inspelning av en ny film. Ekberg och van Nutter var gifta 1963-1975.

Foto: TT Bild 2 av 7

Anita Ekberg fotograferad 1951, samma år som hon blev vald till fröken Sverige.

Foto: TT Bild 3 av 7

Anita Ekberg som fröken Sverige vinkar farväl när hon kliver ombord på flygplanet på Bromma flygplats i Stockholm 31:a augusti 1951 för vidare färd till USA där hon ska visa upp sig för den amerikanska skönhetsexpertisen

Foto: TT Bild 4 av 7

Marcello Mastriani och Anita Ekberg badar i Fontana de Trevi i filmen Det ljuva livet.

Foto: TT Bild 5 av 7

Anita Ekberg poserar med en ros, bilden tagen i slutet på 1970-talet.

Foto: TT Bild 6 av 7

Anita Ekberg

Foto: TT Bild 7 av 7
Annons
Annons
Annons
Annons