Annons

Hon väcker mångas intresse för filosofi

AYN RAND PÅ SVENSKA | Och världen skälvde

Under strecket
Publicerad

Om man visar ett intresse för Ayn Rand träffar man på entusiastiska läsare i de mest oväntade sammanhang. Jag köpte vid ett tillfälle Urkällan i två band på Rättviks marknad. Försäljaren berättade att han hade sträckläst romanen och att detta var en av de stora upplevelserna i hans liv. Liknande bekännelser har jag hört vid ett antal tillfällen.
Nu har Rands mest omtalade roman kommit i reviderad svensk översättning, med titeln Och världen skälvde (Timbro). Boken har haft ett inflytande som är svårt att överskatta, i synnerhet i USA. Tydligen har också finansmannen Sven Hagströmer läst den, för 40 år sedan. Därför har DI utnämnt romanen till ”näringslivets nygamla kultbok”.

Ayn Rand föddes 1905 i St Petersburg. 1926 flydde hon till USA. Efter diverse ströjobb i bland annat filmbranschen sköt författarkarriären fart. Rand grundade en filosofisk skola som hon kallade objektivismen och som fortfarande har många
anhängare.
Rand var en ivrig talesman för individualism och kapitalism i en tid då många äntrade barrikaderna för att försvara kollektivism och socialism. Men det politiska är ändå av underordnad betydelse i hennes tänkande. I grunden finns en filosofi som utmynnar i ett betonande av dygdig själviskhet; en själviskhet som inte roffar åt sig på andras bekostnad, men som inte heller låter sig hämmas av andras anspråk eller behov.

Annons
Annons
Annons