Distriktssköterskan Solveig Ude i rummet där hon upptäckte blåmärkena på sex veckor gamla ”Jakob”. Barnet på bilden är ett annat.
Distriktssköterskan Solveig Ude i rummet där hon upptäckte blåmärkena på sex veckor gamla ”Jakob”. Barnet på bilden är ett annat. Foto: Tor Stenersen

Hon upptäckte blåmärken – gjorde det få andra gör

Vad ska till för att avslöja spädbarnsvåld och få föräldrarna åtalade? Detta är historien om fallet ”Jakob” i Norge, där Aftenpostens två reportrar berättar om hela händelseförloppet – från en dag i juli då en erfaren sköterska reagerar vid en vanlig hälsokontroll till hösten två år senare när föräldrarna sitter i rättegångssalen. (Ungefärlig lästid: 12 minuter.)

Uppdaterad
Publicerad

Det har börjat bli semesterlugnt på Alna vårdcentral i Oslo. Klockan är 13 torsdagen den 3 juli 2014 och på tredje våningen i köpcentret Furuset väntar distriktssköterskan Solveig Ude på en ung mor som ska komma med sonen ”Jakob” till en något försenad femveckorskontroll.

Ude tar emot dem i väntrummet och småpratar med mamman medan hon klär av babyn. Ude har undersökt tusentals spädbarn genom sitt långa yrkesliv. Men nu hajar den erfarna sjuksköterskan till: