Annons
Distriktssköterskan Solveig Ude i rummet där hon upptäckte blåmärkena på sex veckor gamla ”Jakob”. Barnet på bilden är ett annat.
Distriktssköterskan Solveig Ude i rummet där hon upptäckte blåmärkena på sex veckor gamla ”Jakob”. Barnet på bilden är ett annat. Foto: Tor Stenersen

Hon upptäckte blåmärken – gjorde det få andra gör

Vad ska till för att avslöja spädbarnsvåld och få föräldrarna åtalade? Detta är historien om fallet ”Jakob” i Norge, där Aftenpostens två reportrar berättar om hela händelseförloppet – från en dag i juli då en erfaren sköterska reagerar vid en vanlig hälsokontroll till hösten två år senare när föräldrarna sitter i rättegångssalen. (Ungefärlig lästid: 12 minuter.)

Uppdaterad
Publicerad

Det har börjat bli semesterlugnt på Alna vårdcentral i Oslo. Klockan är 13 torsdagen den 3 juli 2014 och på tredje våningen i köpcentret Furuset väntar distriktssköterskan Solveig Ude på en ung mor som ska komma med sonen ”Jakob” till en något försenad femveckorskontroll.

Ude tar emot dem i väntrummet och småpratar med mamman medan hon klär av babyn. Ude har undersökt tusentals spädbarn genom sitt långa yrkesliv. Men nu hajar den erfarna sjuksköterskan till:

Bild 1 av 11

Blåmärke på Jakobs bröstkorg som Solveig Ude fotograferade med mobiltelefonen. Bilderna lades fram som bevis i rättegången mot föräldrarna. Till höger dockan som användes för polisens rekonstruktion.

Foto: Solveig Ude och Tor Stenersen Bild 2 av 11

Överläkare Reidar Due på Akers universitetssjukhus där Jakob undersöktes den 3 juli 2014.

Foto: Tor Stenersen Bild 3 av 11

Fallet som betydde ett paradigmskifte för hur man behandlar våldsutsatta barn på norska sjukhus var, enligt överläkare Reidar Due, det om 8-årige Christoffer, som blev misshandlad till döds av sin styvfar.

Foto: Tor Stenersen Bild 4 av 11

Här, i ett rum med envägsglas på familjeavdelningen vid Aline og Frydenberg barnevernsenter i Oslo, observerade psykologspecialist Kristin Furuholmen samspelet mellan Jakob och hans föräldrar.

Foto: Tor Stenersen Bild 5 av 11

Solveig Ude på sin före detta arbetsplats, Alna vårdcentral. Hon är nu pensionerad efter 34 år som sjuksköterska.

Foto: Tor Stenersen Bild 6 av 11

Advokaten Brit Kjelleberg menar att hon borde ha kopplats in mycket tidigare, strax efter att blåmärkena och revbensbrotten upptäckts och polisen inlett sin utredning.

Foto: Tor Stenersen Bild 7 av 11

Dockan i naturlig storlek som polisen använder sig av vid rekonstruktionen. Föräldrarna får var och en för sig visa hur de lyfte och höll Jakob.

Foto: Tor Stenersen Bild 8 av 11
Bild 9 av 11

Oslo tingsrätt.

Foto: Berit Roald/TT Bild 10 av 11

I maj 2015, nästan ett år efter att blåmärkena upptäckts får Jakob en advokat, Brit Kjelleberg, som sedan för hans talan i Oslo tingsrätt.

Foto: Tor Stenersen Bild 11 av 11