Amandla Stenberg
Amandla Stenberg Foto: Matt Licari/AP

”Jag lärde mig tidigt att vara vaksam inför polisen”

Amandla Stenberg hyllas för sin begåvning – och hatas för sin hudfärg. Time Magazine har utnämnt henne till en av världens mest inflytelserika unga. I ”The hate u give” kombinerar hon rollerna som filmstjärna, feminist och antirasist.

Publicerad

Tre barn sitter runt ett köksbord och lyssnar uppmärksamt. Deras pappa ska ge dem ”the talk”, en eufemism som för vita amerikaner handlar om hur barn blir till. Men dessa barn är inte vita, och för dem handlar samtalet inte om livets uppkomst utan om hur en svart människa ska undgå att bli skjuten till döds: ”Blir du stoppad av en patrullerande polis, lägg händerna på instrumentbrädan, gör inga hastiga rörelser – och käfta aldrig någonsin emot.” Barnen gör stora ögon på andra sidan bordet.

Scenen inleder filmen ”The hate u give”, och lika chockerande som den är för en vit publik, lika självklar är den för många afroamerikaner. I ett samhälle som, mer än 150 år efter slaveriets avskaffande, fortfarande präglas av rasism är det nödvändigt att föra vidare överlevnadsstrategierna till nästa generation.