Annons

”Hon stöttar de processer som krossar Akademien”

Horace Engdahls ”Akademien det är jag-attityd” är inte smickrande, skriver Jenny Maria Nilsson i ett svar på Lena Anderssons text i lördagens SvD.
Horace Engdahls ”Akademien det är jag-attityd” är inte smickrande, skriver Jenny Maria Nilsson i ett svar på Lena Anderssons text i lördagens SvD. Foto: Linus Sundahl-Djerf, Staffan Löwstedt

Lena Andersson är övertygad om att hon försvarar frihet och egensinne, men allt jag ser är servilitet inför några som anser sig stå över moraliskt ansvar. Det skriver Jenny Maria Nilsson i ett svar på Anderssons replik.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Om Lena Andersson inte ville att Svenska Akademien skulle krossas så borde hon ha låtit bli att stötta de processer som nu har krossat den; i skrivande stund är det osäkert om Akademien kommer att kunna återta sin auktoritet.

För att fyrkantiga klotsar ska passa i runda hål gör Andersson det hon anklagar andra för: Skapar en fiktion, i berättelsen hon väver exkluderar hon väsentligheter, för in falska antaganden och betonar det mindre relevanta. Bovarna i Anderssons drama är kulturjournalister som utifrån ytlighet, drevmentalitet och moralisk indignation för ut den överideologi som passar dem i stunden. Samt de kvinnor (och några män) som brutit mot det tysta kontrakt de ska ha ”skrivit på” genom att vara i närheten av Kulturprofilen och Klubben.

Annons
Annons
Annons