Annons

Ett år av vila och avkopplingHon sover bort ett år – ”bland det coolaste jag läst”

Ottessa Moshfeghs debut ”Eileen”,  nominerades till både Man Booker Prize och National Book Critics Circle Award.
Ottessa Moshfeghs debut ”Eileen”, nominerades till både Man Booker Prize och National Book Critics Circle Award. Foto: Jake Belcher

En arvtagerska på Manhattan har ingen familj, inget arbete, knappt några vänner. För att komma ur sin depression börjar hon självmedicinera sömntabletter. Negar Naseh har läst Ottessa Moshfeghs omtalade roman om sömn.

Under strecket
Publicerad

Illustration: Modernista

Nu, såhär i det nya årets första dagar, då vi ännu inte är mätta på nyårslöften, då vi ser ljust på allt som ska åstadkommas under det kommande året, läser jag ”Ett år av vila och avkoppling” som ett motståndets manifest.

Ottessa Moshfegh är en av den engelskspråkiga litteraturens stora unga namn. Detta är hennes tredje roman (om man räknar kortromanen ”McGlue”). Premissen är enkel och väl genomförd. En ung namnlös kvinna i New York bestämmer sig för att sova bort ett år av sitt liv med förhoppningen att det ska nollställa hennes känslotillstånd och att hon därefter ska bli en bättre människa. ”Mitt förflutna skulle bara vara en dröm, och jag kunde börja om utan bitterhet, buren av den salighet och frid jag skulle samla på mig under året då jag vilade och tog det lugnt.”

Annons
Annons
Annons