Annons

Dick Harrison:Hon skapade mors dag och bojkottade den sedan

10 maj 1908 höll Anna Jarvis en minnesgudstjänst för sin mor och alla andra mödrar i Andrews Methodist Episcopal Church, idag International Mother's Day Shrine, i Grafton, West Virginia. Jarvis kunde inte själv närvara, men skickade ett telegram som betonade dagens vikt samt 100 vita nejlikor till de närvarande.
10 maj 1908 höll Anna Jarvis en minnesgudstjänst för sin mor och alla andra mödrar i Andrews Methodist Episcopal Church, idag International Mother's Day Shrine, i Grafton, West Virginia. Jarvis kunde inte själv närvara, men skickade ett telegram som betonade dagens vikt samt 100 vita nejlikor till de närvarande. Foto: IBL

Kommersialiserade högtider har också en historia. Verkligheten bakom mors dag är intressantare än man kan tro.

Under strecket
Publicerad

Visst är väl mors dag, liksom fars dag, en kommersialiserad fejkhögtid som vi har importerat från USA? Lite som halloween, men ännu dummare? Kapitalistiskt nonsens? Så brukar det låta när folk frågar mig om mors dag. Som historiker förväntas jag hålla med och skaka på huvudet åt nymodigheten, gärna med tillägget att det är självklart att vi ska vara snälla mot våra mammor (och pappor) och att det inte ska behövas några särskilda dagar för att påminna oss om plikten.

Men verkligheten är intressantare. Kommersialiserade högtider har också en historia. När det gäller mors dag är ursprunget mycket riktigt att söka i USA. Firandet går tillbaka till 1905, när kvinnosakskämpen Anna Jarvis gjorde en poäng av att hedra sin nyligen bortgångna moder Anns minne. Modern var inte vem som helst; hon var en idealist som hade gjort stora insatser för att hjälpa sårade soldater under amerikanska inbördeskriget. Jarvis mål var att förmå politikerna att göra mors dag till en allmän helgdag för att hedra alla mödrar. Folk borde inse att de var skyldiga sina mammor större tack än de var skyldiga alla andra personer och institutioner.

Annons
Annons
Annons