Hon ska hjälpa u-länderna att växa

Inger Andersen är kvinnan som ska arbeta med att hjälpa utvecklingsländer att växa på ett hållbart sätt. Som den nytillträdda vice chefen på Världsbanken handlar det om att öka tillgången till vatten, energi och andra resurser för världens allra fattigaste, utan att klimatet tar stryk.

Under strecket
Publicerad
TOMAS ONEBORG MARC HOFER/AP
Foto: TOMAS ONEBORG MARC HOFER/AP
Annons

Hon har arbetat med klimatfrågan i olika former långt före de stora larmens tid. Danskan Inger Andersen inledde sin karriär på 80-talet med att arbeta med frågor som rörde hunger och torka för en hjälporganisation i Sudan. 1999 började hon arbeta för Världsbanken och i juli i år utsågs hon till vice chef för organisationens nätverket för hållbar utveckling, Sustainable Development Network.

–Det är de här frågorna jag brinner för, det är det roligaste som finns. Tänk dig att du kommer till en stad som översvämmats av regn. Där saknas sanitet, det är mörkt, kriminaliteten är hög. Sedan kommer du tillbaka ett år senare till samma stad, men nu finns det toaletter, belysning, vägar och skolor. Det finns inget bättre än det, säger hon.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons