Daniel Pedersen:Hon såg världens önskan att se sig själv

Vad är det egentligen för värld vi lever i? Den frågan har gäckat poeter i alla tider och utlöst allehanda svar. En som mer än andra intresserat sig för sin relation till världen är den danska poeten Inger Christensen. En monumental samlingsvolym presenterar nu författarskapet från utkast till färdiga verk. 

Under strecket
Publicerad
Inger Christensen levde 1935–2009 och betraktas av många som en av litteraturhistoriens främsta poeter. Fotot är taget 1999.

Inger Christensen levde 1935–2009 och betraktas av många som en av litteraturhistoriens främsta poeter. Fotot är taget 1999.

Foto: IBL
Annons

När den danska poeten Inger Christensen i en enkät 1985 fick frågan ”Varför skriver du?” inledde hon sitt svar med orden:  ”Poesin vecklar liksom musiken ut sig i tiden. I varje dikt finns en avresa och en ankomst.” Man skulle kunna tillägga att även läsningen sträcker ut sig i tiden, likaså dess följe­slagare fantasin. Christensens svar återfinner man nu i sin helhet i den ­nästan 1 000 sidor tjocka volymen ­”verden ­ønsker at se sig selv” med undertiteln ”digte prosa udkast”. Boken samlar manuskript, utkast och opublicerade dikter skrivna under mer än 50 år, liksom essäer, förord och recensioner som förut varit svår­tillgängliga. Den väldiga utgåvan fördubblar nästan Christensens hittills publicerade verk. Den är redigerad av hennes son Peter Borum och den svenska poeten Marie Silkeberg, som dessutom håller på att översätta Christensens samlade verk till svenska.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons