Annons

Dödsskjutning i Råcksta: ”Det kändes som krig”

Brottsplatsen i Vällingby.
Brottsplatsen i Vällingby. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Ihållande skottlossning mitt i natten väckte familjerna i Råcksta.

– Det kändes som krig, säger en mamma som bor mitt emot den lägenhet där en ung kvinna sköts till döds natten till onsdag.

Under strecket
Publicerad

Klockan var halv två på natten när slummern bröts abrupt i förorten väster om Stockholm.

– Bokhyllorna skakade. Det kändes som krig. Skottlossningen pågick länge. Jag upplevde det som en minut. Det var två stycken med huvor, men bara en som sköt, säger kvinnan som SvD pratar med.

Polisen bekräftar att den ihjälskjutna kvinnan var född 2001. En förundersökning om mord är inledd. Ingen är hittills frihetsberövad i ärendet.

Lägenheten som besköts ligger på en innergård på nedre botten på Multrågatan.

– Gardinerna var alltid fördragna, berättar kvinnan.

Angriparna gick nära husväggen och fönstren vid en uteplats innan skottlossningen utbröt.

– Min dotter säger att hon såg ett rött lasersikte under skjutningen. Förövarna sprang sedan ut mot Råckstavägen där en bil väntade, berättar kvinnan när vi träffar henne på gatan där hon står och pratar med grannar i den varma sommardagen.

Efter den uppskakande natten är hon på väg till en närliggande förskola för att skola in yngsta dottern.

– Man blir rädd när sånt här händer. Ändå vill man bo kvar. Vi trivs här, säger kvinnan och spanar bort mot avspärrningarna som polisen upprättat.

Annons
Annons

Hon tillägger att en man i 25-årsåldern setts stryka omkring i kvarteret de senaste dagarna.

– Det kan tyda på att skjutningen var planerad, tillägger hon.

En ung man, som säger att han bor i samma portuppgång som den där kvinnan sköts ihjäl, kommer fram till SvD.

– Skottlossningen höll på ett tag. Jag vet inte hur många skott, kanske man tömde ett helt magasin. Jag tror att skotten kom från en AK-47 eller liknande automatvapen, jag känner igen det ljudet, säger han.

Mannen berättar att han sprang ner för trapporna och öppnade ytterdörren åt polisen:

– De pekade på mig med sina pistoler i säkert 30 sekunder, det var inte roligt. Polisen var snabbt här. Däremot tog det säkert en halvtimme innan helikoptern kom. Man spärrade av gården, men missade baksidan där flykten ägde rum, säger han.

Mannen tillägger:

– Vi i familjen hade faktiskt just pratat om att söka oss härifrån. Vi har barn och det känns som om det blivit allt oroligare på senare tid, säger han.

Mannen säger att han tidigare uppfattat högröstade diskussioner om narkotika från uteplatsen vid den beskjutna lägenheten.

– Det var en man som jag uppskattar vara i 40-årsåldern och den unga tjejen som sköts ihjäl som bodde där, säger han.

En medelålders man som också bor i området stannar till och säger att han sett allt fler ungdomsgäng dra fram på kvällarna.

– Jag växte också upp i förorten, i Jordbro söder om stan. Då var man rädd för knivar och flaskor. Nu är det skjutvapen överallt. Det spelar ingen roll var man bor. Det enda som hjälper är hårdare straff. Då vågar man sig inte på sånt här, säger han.

En äldre kvinna tittar fram bakom ett balkongräcke.

– Jag har bott här sedan 1953. Jag har inte märkt något av att det skulle ha blivit oroligare. Men visst är det otäckt när det händer så här in på knutarna. Det var ju bara två dagar sen den där kvinnan sköts ihjäl i Malmö, säger hon.

Polisen har säkrat patronhylsor på platsen. Den tekniska undersökningen och dörrknackning fortsatte under onsdagen.

Lokalpolisområdeschefen i Vällingby, Catrine Kimerius Wikström, säger till TT om skjutningen:

– Har man vetat att det funnits fler i lägenheten, har det här varit tänkt att skrämma, eller har det varit riktat för att man velat ha den här utgången? Vi jobbar underrättelsebaserat för att kunna föregå eventuella hämndaktioner, tillägger hon.

Polisen slår inte fast att skjutningen är gängrelaterad:

– Man stretchar spelreglerna och skyr inga medel. Personer som varit i lägenheten är för oss kända sedan tidigare, så mycket kan jag säga, uppger Catrine Kimerius Wikström

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons