Frida. Min okända farmors krigHon pusslar fram sin farmors hemliga historia

Nina F Grünfeld.
Nina F Grünfeld. Foto: Johs. Bøe

Nina F Grünfeld inser vidden av sin familjs historia när hon hittar ett polisprotokoll med sin farmors namn i. Kaj Schueler läser en bok som är ännu en värdefull skärva i den stora berättelsen om Förintelsen.

Under strecket
Publicerad
Annons

När Nina F Grünfeld började skolan upptäckte hon att de andra barnen hade farföräldrar och ställde då den synbarligen oskyldiga frågan till sin far: varför har jag ingen farmor och farfar? Fadern svarade korthugget: ”De är borta”. Svaret förbryllade flickan som ville veta mer. Faderns svar var hela tiden undvikande. Nina slutade fråga. Men mysteriet med de frånvarande farföräldrarna – levde de? – släppte aldrig taget om henne.

Att fadern Berthold ogärna pratade om sitt ursprung var hon tvungen att svälja. Det hindrade henne emellertid inte från att i 20-årsåldern resa till den krackelerande kommuniststaten Tjeckoslovakien, där fadern hade sina rötter. Allt hon då visste var att han var jude, född 1932 i Slovakien och att hans mor Friderika/Frida lämnat bort honom. Och att han senare som flyktingbarn kommit till Norge före den tyska ockupationen och räddats till Sverige när judarna deporterades till förintelselägren.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons