Hon öppnar för receptfritt

Nikotintuggummin kan bli verklighet i handeln till nästa år. Trots tidigare nej öppnar vård- och äldeomsorgs- minister Ylva Johansson nu för en försäljning av receptfria nikotinersättningsmedel utanför Apoteket. - Vi vet att nikotin är en farligt substans, men den finns redan ute i handeln i form av bland annat cigaretter, säger Ylva Johansson.

Under strecket
Publicerad
Annons

När EG-domstolens dom om det svenska Apoteksmonopolet föll den 31 maj utropade sig både regeringen och den svenska handeln som vinnare. Vårdminister Ylva Johansson slog fast att monopolet kunde vara kvar, om än förändrat, medan experter och bland annat Svensk Handel tolkade att det nu var fritt fram att sälja Alvedon i vanliga butiker.
Några dagar efter domen hölls första mötet mellan branschorganisationerna och socialdepartementet. Ett möte som slutade med att Svensk Handel fick gå hem tomhänta. På socialdepartementet väntade budskapet att det inte fanns några planer på att ändra systemet, vare sig för receptfria eller receptbelagda läkemedel.
Men med gårdagens uttalanden från vårdministern finns tecken på att handeln med vissa receptfria läkemedel är på väg att luckras upp.

– Nikotinersättningsmedel bör man kunna köpa i butik, säger Ylva Johansson men påpekar att hon fortfarande jobbar för att inte få ut några receptfria läkemedel i matbutikerna av säkerhetsskäl.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons