Annons

Hon odlar kaffe av världsklass

Det ligger många tidiga morgnar, nya metoder och modiga beslut bakom ditt morgonkaffe. Många kaffeodlare lever ett liv med stor osäkerhet, inga försäkringar och utan pension. Men det finns undantag. Ett av dem är Olga Lucia Otero i Colombia.

Sedan drygt 15 år, efter att Olga Lucia Otero fått en del mark av sin man, driver hon kaffefarmen La Esparanza.

Sedan drygt 15 år, efter att Olga Lucia Otero fått en del mark av sin man, driver hon kaffefarmen La Esparanza.

Foto: Patricia Rincon-Mautner / PRMPHOTOS
Sedan 2009 tillhör Olgas farm en unik grupp kaffeodlare vars kaffe klassas som gourmetkaffe, bara drygt 10 procent av världens kaffeodlare odlar kaffe med så hög kvalité.

Sedan 2009 tillhör Olgas farm en unik grupp kaffeodlare vars kaffe klassas som gourmetkaffe, bara drygt 10 procent av världens kaffeodlare odlar kaffe med så hög kvalité.

Foto: Patricia Rincon-Mautner / PRMPHOTOS
Sedan drygt 15 år, efter att Olga Lucia Otero fått en del mark av sin man, driver hon kaffefarmen La Esparanza.

Sedan drygt 15 år, efter att Olga Lucia Otero fått en del mark av sin man, driver hon kaffefarmen La Esparanza.

Foto: Patricia Rincon-Mautner / PRMPHOTOS
Sedan drygt 15 år, efter att Olga Lucia Otero fått en del mark av sin man, driver hon kaffefarmen La Esparanza. Foto: Patricia Rincon-Mautner / PRMPHOTOS

Olga Lucia Otero driver en kaffefarm i Cauca-området i södra Colombia, inte långt ifrån staden Inza. Landskapet präglas av vackra sjöar, varma källor och dramatiska vattenfall. Olgas farm ligger drygt 1 800 meter ovanför havet och hennes plantor växer i traktens jord som under tusentals år gjorts bördig av bland annat vulkanaska.

– Innan jag började odla kaffe kände jag bara till det i en kopp. Det var först när jag träffade min man som kaffevärlden öppnade sig för mig, säger hon.

Sedan drygt 15 år, efter att hon fått en del mark av sin man, driver hon kaffefarmen La Esparanza. Olga och hennes man Elbar José är bra exempel på hur Nespresso arbetat för att förändra kaffeindustrin med biologisk mångfald, hållbarhet och säkerhet som viktiga ledord. Hon är även en lokal ledare inom organisationen Association of Female Coffee Producers som främjar kvinnors arbete inom kaffeindustrin, en bransch som i dag domineras av män.

Sedan 2009 tillhör Olgas farm en unik grupp kaffeodlare vars kaffe klassas som gourmetkaffe, bara drygt 10 procent av världens kaffeodlare odlar kaffe med så hög kvalité.

Sedan 2009 tillhör Olgas farm en unik grupp kaffeodlare vars kaffe klassas som gourmetkaffe, bara drygt 10 procent av världens kaffeodlare odlar kaffe med så hög kvalité.

Foto: Patricia Rincon-Mautner / PRMPHOTOS

Unik grupp odlare

Sedan 2009 tillhör Olgas farm en unik grupp kaffeodlare vars kaffe klassas som gourmetkaffe, bara drygt 10 procent av världens kaffeodlare odlar kaffe med så hög kvalité. För att nå den höga kvalitetsnivån har Olga bland annat tagit inspiration från vinodlingar världen över, då kaffebönorna likt vindruvor bland annat finner sin unika smak och karaktär från den kringliggande vegetationen. Detta är en del i Nespressos för att säkerställa hela försörjningskedjan av högkvalitativt gourmetkaffe.

– I början hade vi workshops varje månad där vi lärde oss mycket om nya kaffeprocesser. AAA-programmet blev lite som en familj, och vi har fortfarande nära kontakt med agronomerna. De hjälper oss ifall det är något vi inte känner till, säger Olga.

En del i programmet är att med hjälp av Nespressos agronomer ta fram nya odlingstekniker som minskar påfrestningarna på miljön och hjälper kaffebönderna att utveckla sina odlingar. Och Olgas odling är hennes liv.

Hon har sedan starten arbetat med att implementera nya metoder inom allt från bevattning till skadedjursbekämpning, men hjärtat i all utvecklingen har hela tiden varit det viktigaste i en kaffeodlares liv: bönorna.

Ett bra exempel på det är det exklusiva kaffet ”Limited Edition Grand Cru Naora” som togs fram på bland annat Olgas odling under en begränsad period. Eftersom Olga sedan en tid tillbaka producerat gourmetkaffe utifrån Nespresso AAA-programmets principer valdes hennes farm ut att under en period arbeta något annorlunda med sin kaffeproduktion.

Sedan 2009 tillhör Olgas farm en unik grupp kaffeodlare vars kaffe klassas som gourmetkaffe, bara drygt 10 procent av världens kaffeodlare odlar kaffe med så hög kvalité. Foto: Patricia Rincon-Mautner / PRMPHOTOS

Bönorna plockas för hand

Det unika med det exklusiva gourmetkaffet var att bönorna handplockades när de var som allra mest mogna, drygt två veckor efter att de vanligtvis plockas. Bönderna på Olgas farm plockade med stor försiktighet varenda böna för hand från drygt 4 000 plantor. Genom att plocka bönan vid den mognadsnivån – som dramatisk skiljer från traditionell skördning – blev kaffet något unikt i smakväg.

– Kaffet blev väldigt speciellt eftersom vi använde tekniken som vi tagit fram tillsammans med agronomerna. Bönorna plockades omsorgsfullt, rätt bönor vid rätt tillfälle utan att tappa eller på något sätt skada dem, säger hon.

En rigorös process låg bakom det exklusiva kaffet. Totalt drygt 1 100 särskilt utvalda kaffeodlare deltog i framtagande av Grand Cru Naora. Olgas odling var en av dem tack vare det grundliga arbete hon under flera år lagt ned på sina kaffebönor.

– Min man och hans familj har odlat kaffe länge men tidigare hade de inte rätt teknik för till exempel kompostering, insektskontroll och organisering av odlingen. Nu har vi kunnat utveckla det och lära oss hur vi sköter odlingen och mäter kvalitén på ett nytt sätt, säger Olga Lucia Otero.

Olga pekar också på vikten av att fortsätta utveckla farmen. Inte bara genom att ta fram odlingstekniker utan även att investera i farmens anställda och ge dem utbildning.
Men oavsett kommer Olga även i framtiden viga sina dagar åt att odla kaffe som förgyller din morgon.

Här kan du läsa mer om AAA-programmet.

Annons
Detta är en annons från Nespresso, den är inte skriven av journalisterna på SvD:s redaktion.