X
Annons
X
Foto: Everett Collection/IBL

Hon minns Hitlers bomber: ”Fascism hotar åter Europa”

Långläsning

I en SvD-intervju säger USA:s tidigare utrikesminister Madeleine Albright att europeiska länder återigen riskerar att utvecklas till fascistiska diktaturer. Läget för demokratin är allvarligt i Viktor Orbáns Ungern. Men tendenserna finns i Polen, Italien och även Tyskland.

I en ny bok varnar Albright för konsekvenserna av dagens politiska utveckling – på båda sidor av Atlanten.

Hitlers bomber över London är bland det första hon minns. Hon kan i huvudet framkalla den vidriga gröna färgen i skyddsrummet under lägenheten i Notting Hill, familjens bombsäkra bord av järn och att hon som femåring inte begrep hur hennes pappa, en diplomat i exil som jobbade för BBC, kunde få plats i radioapparaten.

Hennes familj flydde Tjeckoslovakien undan nazister och fascister inte en utan två gånger. De hamnade till slut i USA. Och flyktingbarnet Madeleine kom att nå de högsta positioner hon kunde i sitt nya land: FN-ambassadör och USA:s första kvinnliga utrikesminister under president Bill Clinton. Som sådan sammankallade hon årliga möten med kvinnliga kollegor där Sveriges Lena Hjelm-Wallén och Anna Lindh deltog.

Foto: Everett Collection/IBL Bild 1 av 9
Foto: Manuel Balce Ceneta/AP Bild 2 av 9
Foto: Jasper Colt-USA TODAY/Sipa Bild 3 av 9
Foto: Francisco Seco/AP Bild 4 av 9
Foto: Richard Drew/AP Bild 5 av 9
Foto: Ingvar karmhed Bild 6 av 9
Foto: IBL Bild 7 av 9
Foto: TT Bild 8 av 9
Foto: Fabio Frustaci/AP Bild 9 av 9