Annons

Att spegla sig i någon annans vattenHon krisar med båda fötterna i marken

Helena Österlunds ”Min sårbara kropp” beskrevs som ”en detaljerad och naken skildring av att gå sönder fullständigt”. Nu kommer en uppföljare.
Helena Österlunds ”Min sårbara kropp” beskrevs som ”en detaljerad och naken skildring av att gå sönder fullständigt”. Nu kommer en uppföljare. Foto: Severus Tenenbaum

Ännu en kvinna brer skamlöst ut sig över boksidorna, vilket är välgörande skriver Jenny Aschenbrenner om Helena Österlunds nya roman – en mer eftertänksam fortsättning på den självutlämnande och kärlekstörstande ”Min sårbara kropp”.

Under strecket
Publicerad

Förra året gjorde poeten Helena Österlund en tvärvändning i sitt författarskap och gav ut en tegelsten packad med självutlämnande intimiteter. Ångest förlust desperation kärleksbrist konst och så sex, massor av sex. Beskrivet med ett sakligt intresse för alla detaljer, såväl kroppsliga som känslomässiga. Fast utan att det ångade ett enda dugg om samlagsscenerna, istället ett envetet sökande efter en sexualitet som kan läka istället för att såra.

Nu kommer fortsättningen ”Att spegla sig i någon annans vatten”. Men där ”Min sårbara kropp” stack fingrarna i såren och rotade runt tills det varade, är det här en stillsammare bok. Ett mer eftertänksamt och reflekterande sorts undersökande av vad det är att vara Helena Österlund och längta sig trasig efter en kärlek som är hållfast.

Annons
Annons
Annons