Annons
X
Annons
X

Hon kommer att få en svettig klättring

PÅ PLATS | ÅRETS FÖRSTA PARTILEDARDEBATT

”Det finns tydligen en rödgrön
allians , om jag förstod rätt”, säger Fredrik Reinfeldt frågande. Mona Sahlin använde nämligen i ett svagt ögonblick a-ordet om den egna rödgröna röran. Och som svar på det kan nu Moderatledaren påpeka mängder av områden där de rödgröna, till skillnad från Alliansen, inte alls är sams. Inte alla frågor dock, för ”det möjliggör inte riksdagens debattformer”.

Det var nivåskillnader i gårdagens partiledardebatt. De borgerliga partiledarna drog nytta av sin regeringsställning till fullo, och framställde sig som erfarna och ansvarstagande statsmän verksamma på en internationell arena. De lyckades ganska bra, varför det andra laget, helt planenligt, framstod som arga amatörer i gärdsgårdsserien.

Fredrik Reinfeldt använde två tredjedelar av sitt huvudanförande till att tala internationella frågor. Replikskiftena spetsade han med självsäker sarkasm. Maud Olofsson missade inte att berätta om nyss avlöpta besök i Brasilien och Sydafrika. Jan Björklund och Göran Hägglund markerade bägge regeringens ansvarstagande men kraftfulla agerande gentemot finanskrisen.

Annons
X

Och mot detta kan ju inte Mona Sahlin tävla. När hon försöker uttala sig om ekonomi snöps hon av Olofsson: ”Jag beklagar om Mona Sahlin inte är förmögen att läsa våra budgetförslag”. När hon ska verka internationellt gångbar flåsar Lars Ohlys rabiata Israelkritik henne i nacken. Han föreslog på fullt allvar att Sverige borde arrestera och åtala eventuellt besökande israeliska ministrar.

Så här kommer det att låta i år. EU-ordförandeskapet och valet till EU-parlamentet kommer dessutom att skänka ytterligare tyngd och självförtroende åt Alliansen. Mona Sahlin kommer att få en svettig klättring när hon ska försöka ta igen nivåskillnaden. I synnerhet som hon har Lars Ohly och Peter Eriksson klängande i varsitt ben.

Mona Sahlins svar var att sura över att debattens ”halvtråkiga, för att inte säga heltråkiga skämt” var respektlösa mot dem som nu upplever svåra tider. Men det var inte om krisen eller kriget man vitsade. Pikarna gällde oppositionens oförmåga att komma överens. Göran Hägglund var mest träffande i sin liknelse till TV4-programmet Let’s Dance, varur han citerade.

Stäng

POLITISKA CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – Tove Lifvendahls kommentarer direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  ”Man skulle kunna tro att det var Mona Sahlin som sa: ’Just nu vaknar jag om nätterna och det rinner svett ur min kropp. Det här är en helt annan grammatik som man får lära sig.’ Det hade kunnat vara Lars Ohly som utbrast: ’Det är som ett luciafirande på dagis. Så länge ingen kräks är det jättefint.’ Eller Peter Eriksson som efter lanseringen av en kartell utan Vänsterpartiet uppgivet konstaterade: ’Vad förvånad jag blir, jag trodde vi var bra.’”

  Så mycket för en rödgrön
  allians .

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X