Annons

Hon grät aldrig över den vita lynchmobbens hat

”Aktar vi oss inte för misstänksamhetens politik motminoriteter får vi en stämning lik den jag växte upp med i den amerikanska södern. Se hur romer behandlas. Och SD har kommit in riksdagen och växer. Men jag tror vi övervinner rädslan mot 'de andra'; solidaritetstanken är starkt förankrad i Sverige”, säger Gloria Ray Karlmark.
”Aktar vi oss inte för misstänksamhetens politik motminoriteter får vi en stämning lik den jag växte upp med i den amerikanska södern. Se hur romer behandlas. Och SD har kommit in riksdagen och växer. Men jag tror vi övervinner rädslan mot 'de andra'; solidaritetstanken är starkt förankrad i Sverige”, säger Gloria Ray Karlmark. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Mustafa Can träffar Gloria Ray Karlmark – som 1957 var en av de första svarta elever att börja på en tidigare helvit amerikansk skola. Utanför väntade en lynchmobb. Nu vill hon varna för vad misstänksamhet mot minoriteter kan medföra i Sverige.

Under strecket
Publicerad

Gloria Ray Karlmark var en av de nio svarta elever som skulle börja gymnasiet i Central High-skolan i Little Rock 1957. De stoppades av sol­dater och fick senare vaktas av nationalgardet för att kunna komma in i skolbyggnaden .

Foto: HANDOUT / TT NYHETSBYR ÅN

Det var en ovanligt kvav morgon i sydstaten Arkansas största stad Little Rock och vrålet av ilska nådde den femtonåriga Gloria Ray genom fönstren som stod på vid gavel i studierummet på Central High School.

Hon reste sig från bänken, gick mot fönstret där pennvässaren stod och låtsades vässa pennan medan hon fäste blicken bortom skolgården. Slagorden föll tätt från den hysteriska tusenhövdade vita pöbeln som hade samlats utanför skolan.

Annons
Annons
Annons