Annons

Hon gör upp med bilden av Selma

“Jag vill sätta världen i rörelse” är en uppgörelse med bilden av Selma Lagerlöf som sagotanten på tjugolappen. Anna-Karin Palm skriver om målmedvetenheten, de kärleksfulla breven och om hur Nobelpristagaren räddade Mårbacka efter att brodern förlorat det.

Under strecket
Helena Gustavsson / TT
Publicerad

Anna-Karin Palm har skrivit den nya Selma Lagerlöf-biografin. Pressbild.

Foto: Ewa StackelbergBild 1 av 4

Den 30 augusti ges Selma Lagerlöf-biografin "Jag vill sätta världen i rörelse" ut. Pressbild.

Foto: Albert Bonniers förlagBild 2 av 4

Anna-Karin Palm gör upp med klichébilden av Selma Lagerlöf som sagotant i biografin "Jag vill sätta världen i rörelse". Pressbild.

Foto: Ewa StackelbergBild 3 av 4

Anna-Karin Palm ser Selma Lagerlöf som ett slags gudmor för alla skrivande kvinnor i Sverige. "Eller kanske i Norden". Pressbild.

Foto: Ewa StackelbergBild 4 av 4

Anna-Karin Palm är främst känd för romaner som “Målarens döttrar” och “Snöängel”. När hon nu gör debut som biografiförfattare handlar det om en kollega som har betytt mycket för henne, Selma Lagerlöf, Nobelpristagaren och akademiledamoten som var både Palms mors och farmors favoritförfattare.

– Personligen kände jag mig väldigt hemma i hennes böcker. Min mor är från en ganska stor, bullrig släkt i Hälsingland, det spelas och det dansas, det berättas historier och det dricks lite för mycket ibland. Hela den här stämningen som finns hos Selma Lagerlöf var hemtam för mig.

Annons
Annons
Annons