Annons

Kvinnorna som formade pophistorienHon gör slarvsylta av boken som fostrat rockmännen

Anna Charlotta Gunnarson har blivit en av våra stora populärmusikaliska folkbildare, skriver Pierre Hellqvist.
Anna Charlotta Gunnarson har blivit en av våra stora populärmusikaliska folkbildare, skriver Pierre Hellqvist. Foto: Jessica Segerberg

Anna Charlotta Gunnarson förvandlar snustorrt faktarabblande till lustfylld undervisning, på gränsen till ren underhållning. Med sin nya bok ger denna folkbildare de kvinnor som marginaliserats, ignorerats och glömts bort tillbaka deras rättmätiga plats i pophistorien.

Under strecket
Publicerad

När jag förra månaden besökte den holländska musikfestivalen Roadburn var det som att resa tillbaka i tiden. Roadburn riktar in sig på olika former av hård och extrem musik, särskilt metal-förgreningar som stoner och doom, och trots att festivalen jämfört med flertalet likasinnade tillställningar är tämligen progressiv i sitt tänk var det omöjligt att inte slås av hur mansdominerat såväl artistutbudet som publikklientelet var.

Även om många arrangörer i dag lägger stor vikt vid jämställdhet och hårdrocken med dess karaktäristik av kraft och maskulinitet möjligen kan betraktas som en anomali i sammanhanget, blev vistelsen i Tilburg en påminnelse om att vi på vissa områden fortfarande har lång väg kvar att gå – men även om var resten av musikvärlden för inte så längesen befann sig.

Annons
Annons
Annons