Annons

Ny uppfinning gör plastpåsar av fiskavfall

Avfallet från en atlanttorsk är tillräckligt för att kunna tillverka 1 400 plastpåsar.

Nu belönas Lucy Hughes, en 24-årig brittisk ingenjör, för sin uppfinning som förvandlar fiskavfall till nedbrytbar bioplast med prestigefulla James Dyson Award.

Under strecket
TT
Publicerad

Ingenjören Lucy Hughes, årets mottagare av James Dyson Award, visar upp sin uppfinning Marinatex, en bioplastprodukt stöpt ur fiskeavfall och rödalger.

Foto: James Dyson AwardBild 1 av 2

Materialet Marinatex kräver väldigt lite resurser, exempelvis räcker det med fiskavfall från en torsk för att kunna tillverka 1 400 påsar.

Foto: James Dyson AwardBild 2 av 2

Lucy Hughes, årets mottagare av James Dyson Award och en prissumma på 340 000 kronor, menar att det är obegripligt att vi i dag använder ett otroligt hållbart material som plast för produkter med livscykler på mindre än en dag.

"Det finns en ökad medvetenhet kring effekterna av plastföroreningar och det har skapat en förändring i tankesättet kring produktdesign. Vi överväger inte längre bara dess omedelbara användning, utan tittar på produktens cirkulära ekonomi. Det betyder att vi tittar närmare på naturens materiella alternativ", säger Lucy Hughes i ett mejl till TT.

Annons
Annons
Annons