En ensam platsHon frontar döden – och det gör hon lysande

Kristina Sandberg, född 1971, är författare och psykolog. 2015 tilldelades hon Augustpriset för, ”Liv till varje pris”, den sista delen i sin romansvit om Maj.
Kristina Sandberg, född 1971, är författare och psykolog. 2015 tilldelades hon Augustpriset för, ”Liv till varje pris”, den sista delen i sin romansvit om Maj. Foto: Sofia Ekström

Samma vår som författarens pappa avlider får hon själv beskedet att hon drabbats av aggressiv bröstcancer. Kristina Sandbergs självbiografiska bok är en kamp för att återerövra orden som sjukdomen tagit ifrån henne, skriver Ulrika Knutson.

Under strecket
Publicerad
Norstedts
Foto: Norstedts
Annons

Jag slår igen Kristina Sandbergs ”En ensam plats”, arg så jag snappar efter luft. Hur ska jag kunna yttra mig om denna bok. Ligger det i texten eller hos mig? Jag måste börja om från början, tvingar mig att läsa långsamt.

Det handlar om bröstcancer, en stor tumör och två små. Oro, väntan, dödsångest. Tuff behandling med Tamoxifen, blåsor i munhålan, yrsel, illamående, påtvingat klimakterium, smärtor och mer dödsångest. Oro för döttrarna och mannen och taket som läcker. En balkong rasar ner. Det som händer är orättvist, säger en snäll doktor. Men någon ska få sota för det. Författaren tar sig den självklara rätten att vara kränkt av Döden. Hon mejar ner halva bekantskapskretsen – och läsekretsen – med beskyllningar för att inte lyssna, eller bara tänka på sig själv eller slå dövörat till.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons