Annons

Hon föll vid fronten i kampen för civilisation

Benazir Bhuttos grav kommer för alltid att vittna om att terrorismen främst inte är någon motstånds- rörelse mot USA eller Väst, utan mot civilisationen.

Under strecket
Publicerad

Till slut, på det tredje försöket, hann mördarna i går ikapp den pakistanska oppositionsledaren Benazir Bhutto. Den 18 oktober detonerade en självmordsbombare flera sprängladdningar i sekundsnabb följd vid Bhuttos resväg till ett möte i Karachi. Närmare 150 personer mördades, men Bhutto undkom tack vare sitt bepansrade fordon och med hjälp av den mänskliga kedja som hennes partimedarbetare bildat just för att stävja självmordsbombare – 50 av dem miste livet. Så sent som i onsdags stoppades en femtonårig pojke (!) som försökte ta sig igenom avspärrningarna till ett valmöte, utrustad med en bomb av dynamit och spik. Igår tog lyckan slut. Efter att Benazir Bhutto avslutat ett valmöte i Rawalpindi besköts hon och träffades i halsen och bröstet, varefter en självmordsbombare sprängde sin laddning och dödade ytterligare ett tjugotal personer.

Benazir Bhutto var personligen ganska försiktig med att peka ut vilka som låg bakom höstens attentat, men antydde att islamistiska extremister samarbetade med vissa element i regeringens närhet för att undanröja henne. President Pervez Musharraf, den före detta generalen som tog makten i en statskupp 1999, är förvisso ingen ängel, men han och myndigheterna har trovärdigt kunnat peka med hela handen mot al Qaida och talibanerna, vars våldsrepertoar ju normalt inbegriper simultana sprängladdningar och självmordsbombningar i folksamlingar. Mycket talar för att Musharrafs män har rätt, hur korrupta de än är.

Annons
Annons
Annons