X
Annons
X
Recension

Detta ska passera Hon fäster sitt falköga på samtidens detaljer

Ypperligt välskrivet – men det dröjer länge innan Cecilia Davidssons roman griper tag. "Förtätningen kommer inte förrän mot slutet, och det är – nästan – för sent", skriver Therese Eriksson.

Foto: Stefan Tell

Sara Svensson halkar ur mitt grepp, glider ut ur synfältet. Vart tar hon vägen? Det undrar Markus också, maken och barnafadern som hon skiljer sig från men fortsätter att ha en ”av och på”-relation med, år ut och år in. Han provoceras av hennes undflyende karaktär; hennes oförmåga att rota och nöja sig i deras tillvaro. Ett klassiskt äktenskapsdilemma, en given konfliktyta i en roman.
Mer problematiskt är det att Sara, kvinnan vars liv man får följa i Cecilia Davidssons ”Detta ska passera”, är lika ogripbar för läsaren. Svårigheten att identifiera sig med en romangestalt framhävs ofta som något som sätter käppar i hjulet för läsningen, men jag undrar om det verkligen är det som är haken. Igenkänning är faktiskt inte livsnödvändigt, men engagemang är det.

En läsares största bekymmer är inte brist på identifikation, utan brist på känslor; att inte känna vare sig med eller mot den person författaren vill att vi ska slå följe med. Man måste bry sig.

Foto: Stefan Tell Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X