Annons

I fiskarnas teckenHon bytte amfetamin och yoga – mot en sjövarelse

Melissa Broder är en amerikansk romanförfattare, poet och essäist. ”I fiskarnas tecken” är hennes debutroman.
Melissa Broder är en amerikansk romanförfattare, poet och essäist. ”I fiskarnas tecken” är hennes debutroman. Foto: Dan Tuffs/IBL

Är relationer i vår tid så svåra att vi börjat drömma om sjövarelser? Flera nya böcker handlar faktiskt om sjöjungfrur och havsmän. Starkast av dem alla är Melissa Broders ”I fiskarnas tecken” – en modern saga som också är en smärtsam skildring av ångest- och missbruksproblematik.

Under strecket
Publicerad
Bild 1 av 1

Den amerikanska poeten och essäisten Melissa Broder har rönt stor framgång med essäsamlingen ”So sad today”, baserad på hennes Twitter-konto med samma namn. I sina självutlämnande, rappa och galghumoristiska essäer skildrar hon den moderna människans vilsenhet på ett alldeles oefterhärmligt sätt. Hon skriver om sin tillvaro, som tycks henne ganska meningslös, och sin rädsla för ensamhet, åldrande och död. Men också om allt hon försöker sig på för att dämpa sin ångest och skapa någon sorts mening med livet: träna yoga, ta amfetamin, hänge sig åt avancerade sexuella experiment och knapra starka antidepressiva mediciner.

Allt Broder skriver – oavsett om det är dikter, tweets eller essäer – kretsar kring ordet ”void”, tomrum, och hur det ska fyllas. Detta existentiella tomrum dominerar även hennes debutroman, ”I fiskarnas tecken”, som nu utkommit på svenska. Romanens huvudperson, den 38-åriga Lucy, är misslyckad doktorand i litteraturvetenskap vid ett tredjeklassens universitet i Phoenix. I nio års tid har hon försökt skriva en avhandling om tomrummen (!) i Sapfos poesi utan att lyckas och nu är handledarnas tålamod på upphällningen.

Annons
Annons
Annons