Annons
X
Annons
X

”Hon bröt ny mark”

Kerstin Thorvall betydde framför allt mycket för barnlitteraturen – från Tomtebolycka till att mer skildra verkligheten. Det menar SvD:s ung litteraturrecensent Lena Kåreland i en kommentar till Thorvalls bortgång.

– Kerstin Thorvall var en de barnboksförfattare som på sextio- och sjuttiotalen var med och förändrade barnlitteraturen. Hon och flera andra propagerade för att barnlitteraturen måste närma sig verkligheten, och inte bara skildra Tomtebolyckan, säger Lena Kåreland, professor i litteraturvetenskap vid Uppsala universitet och ung litteraturrecensent på SvD.

Samtidigt har Kerstin Thorvall även betytt mycket för den svenska kvinnorörelsen, menar Lena Kåreland.

– Hon var modig och skrev mycket om sina egna brister, väldigt utlämnande på ett sätt som få vågar. Hon var överhuvudtaget ofta före sin tid och hade en känsla för det som var nytt.

Annons
X

Även SvD:s Ung kultur-redaktör Åsa Warnqvist minns Kerstin Thorvall som modig.

– Kerstin Thorvall har betytt mycket på många olika sätt, men det jag framför allt tänker på är hennes mod. Hon har aldrig varit rädd för att skildra det svåra eller obehagliga, vare sig i hennes verk för unga eller vuxna.

Eva Bonnier var Thorvalls förläggare under drygt 20 år, och minns henne som mycket frispråkig.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Hon vågade säga saker som få andra. Hon tyckte om att vara provocerande, det märker man bland annat i titeln på en av hennes senare böcker Jag minns alla mina älskare och hur de brukade ta på mig, säger Eva Bonnier och skrattar.

  Hon beskriver Thorvall som en stor personlighet med stora bekräftelsebehov.

  – Hon gillade att vara i hetluten, hon kunde vara mycket charmerande med en stark inre drivkraft men också rädd.

  – Hon var en ikon för en yngre generation genom sin kvinnosolidaritet.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X