Annons
X
Annons
X

Hon blir ny storspelare i bostadspolitiken

Marie Linder tar över ordförandeskapet i Hyresgästföreningen. Organisationen har i dag över en halv miljon medlemmar och är en aktiv spelare i bostadspolitiken. Under valrörelsen genomförs en rad aktiviteter för att lyfta fram bostadsfrågor.

Marie Linder lämnar sitt jobb som kommunikationschef på LO för att bli ny ordförande i Hyresgästföreningen.
Marie Linder lämnar sitt jobb som kommunikationschef på LO för att bli ny ordförande i Hyresgästföreningen.

Marie Linder lämnar sitt jobb som kommunikationschef på LO och blir ordförande i Hyresgästföreningen. Organisationen är en av Sveriges stora folkrörelser och dess främsta uppgift i dag är att förhandla hyror. De första hyresgästföreningarna startades i början av 1900-talet. Tidigare hade organisationen tydliga partipolitiska band till Socialdemokraterna.

Under förra ordförandes ledning har dock relationen luckrats upp. Barbro Engman lämnar ordförandeposten efter 14 år. Den tidigare riksdagsledamoten för Socialdemokraterna har i en kommentar sagt att Marie Linder har ett starkt engagemang i bostadspolitiken och för Hyresgästföreningen som folkrörelse.

– Jag är övertygad om att hon kommer bli en viktig röst i samhällsdebatten framöver, sade Barbro Engman i en kommentar.

Annons
X

Linder hävdar att hon känner sig redo att ta över stafettpinnen.

– Min vision för Hyresgästföreningen är en stark rörelse som skapar möjligheter för människor att påverka och utveckla sina boendemiljöer, sade Marie Linder i ett pressmeddelande.

Bostadspolitiken diskuteras flitigt i årets valrörelse och utspelen om byggande haglar. Hyresgästföreningen ger sig också in i matchen och genomför en rad aktiviteter runtom i landet. I Dalarna anordnas en bostadspolitisk turné där Hyresgästföreningen presenterar sina lösningar på bostadsbristen.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Man talar om att Sverige nu upplever sin värsta bostadskris i modern tid och lyfter samtidigt fram argumentet att 100 svenska kommuner har ett överskott av lägenheter.

  Byggande av hyresrätter ligger högt på organisationens agenda och nu kräver man att politikerna ”går från ord till handling”.

  När en av lokalföreningarna hade sitt årsmöte i mars uppmanade Barbro Engman medlemmarna att kolla noga vad olika politiska partier tycker i bostadsfrågan.

  – Vi ska se till att välja de som kan få saker gjorda när det gäller att bygga nytt och bygga om. Minst lika viktigt är att det blir rättvisa villkor mellan boendeformerna och att hyrorna hålls på en rimlig nivå. En bra bostad med en rimlig hyra är nödvändig för den enskilda människan, men också för att arbetsmarknaden och hela samhällslivet ska fungera. En vettig bostadspolitik är grundbulten för hela vår välfärd, sade hon då.

  Annons
  Annons
  X

  Marie Linder lämnar sitt jobb som kommunikationschef på LO för att bli ny ordförande i Hyresgästföreningen.

  Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X