Annons

Hon blir årets julvärd i SVT

I dag presenterade SVT årets julvärd i rutan. Hedersuppdraget går den här gången till Sarah Dawn Finer.

Under strecket
SvD
Publicerad

– Andra galor eller sammanhang där det bara är fest är ju enklare. Men här är det så många olika känslor samtidigt som ska inrymmas. Det är ju allt från spontanitet, glädje och julklappsutdelning till att sitta för sig själv i lugn och ro och med eftertänksamhet. Och allt det där måste jag ha i bakhuvudet, sade Petra Mede, julvärd 2013.

Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TTBild 1 av 13

Sångerskan, skådespelaren och artisten Sarah Dawn Finer var 2012 års julvärd. Hon blev den yngsta genom tiderna. – Jag blev först livrädd, men sedan började jag tänka på vad jag skulle vilja säga, man säger ju liksom inte nej till det här uppdraget, säger hon.

Foto: SCANPIXBild 2 av 13

Bengt Feldriehc var 1959–1971 Julvärd i SVT, och är ännu berättarröst i Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul.

Foto: SCANPIXBild 3 av 13

Arne Weise var Sveriges Televisions julvärd i hela trettio år mellan 1972-2002, utom 1979, 1988, 1989 och 1990, och kom att bli enormt populär bland tittarna.

Foto: TTBild 4 av 13

Först ut, efter Arne Weise, var Lotta Bromé, som den första kvinnliga julvärden i SVT:s historia 2003.

Foto: DAN HANSSONBild 5 av 13

– Det finns många ensamma människor, det är dem som jag helst vill nå ut till, sa Ernst Kirchsteiger, som blev julvärd 2004.

Foto: SCANPIXBild 6 av 13

Sångaren och dansaren Blossom Tainton Lindquist blev årets värd på julafton 2005. – Det blir ju som en kompis för den som är ensam och spenderar julen framför tv:n, sa hon då.

Foto: SCANPIXBild 7 av 13

Dåvarande programledaren för ”På spårets” presenterades 2006. – Jag är skinkfantast. Det var naturligtvis en ynnest att få förfrågan. Julafton är en kväll som är omgärdad av så mycket kultur, tradition och känslor, sa han då.

Foto: SCANPIXBild 8 av 13

Anne Lundberg, känd bland annat från Antikrundan i SVT, blev julvärd 2007. – Jag ska vara en väldigt trevlig middagsgäst, någon att dela julen med, sa Anne Lundberg.

Foto: TTBild 9 av 13

Programledaren Lasse Kronér blev 2008. Han beskrev sig själv då som en riktig julfantast. – Jag är en riktig julgris, sa han då.

Bild 10 av 13

Nyhetsankaret Lisbeth Åkerman blev årets julvärd 2009. Valet av Åkerman går i enighet med SVT:s tradition att ha ”varannan damernas” på julafton. – Jag blev smickrad, glad och förvånad när jag fick frågan.

Foto: SCANPIXBild 11 av 13

André Pops valdes till årets julvärd i SVT 2010. En majoritet av Expressens läsare tyckte att han var den bästa julvärden någonsin.

Foto: SCANPIXBild 12 av 13

Kalle Moraeus var först tveksam att ta sig an uppgiften - men övertygades av Lasse Kronér. – Han sa att ”du är inte klok om du tackar nej”, sa Moraeus.

Foto: SCANPIXBild 13 av 13

Det här är tolfte gången som Sveriges Television utser en särskild värd som håller svenskarna sällskap under julaftonens tv-sändningar. I fjol satt musikern Kalle Moraeus där och 2010 var sportjournalisten André Pops värd. I år blir det en kvinna. Klockan 16.00 i dag presenterades sångerskan Sarah Dawn Finer.

– Det kändes nästan overkligt att få den frågan. Jag blev lite rädd och chockad, säger hon.

Annons
Annons
Annons