Annons

Hon blev årets Stellakock: Förändrat mat-Sverige

Saori Ichihara
Saori Ichihara Foto: Susanne Wahlström

På Stella-galan hyllas enbart inspirerande kvinnor i matbranschen. I år gick den prestigefyllda titeln ”Årets Stellakock” till Saori Ichihara.

”Vinnaren har med sin unika gastronomiska röst varit med och förändrat Matsverige”, löd motiveringen.

Under strecket
SvD
Publicerad

Saori Ichihara från Shibumi fick tredje pris när Årets Kock 2015 avgjordes i Göteborg.

Foto: Adam Ihse/TT

Restaurang Ichi på Timmermansgatan 38 i Stockholm.

Foto: Tomas Oneborg

Restaurang Ichi på Timmermansgatan 38 i Stockholm.

Foto: Tomas Oneborg

Restaurang Ichi på Timmermansgatan 38 i Stockholm.

Foto: Tomas Oneborg

Restaurang Ichi på Timmermansgatan 38 i Stockholm.

Foto: Tomas Oneborg

Saori Ichihara från Shibumi fick tredje pris när Årets Kock 2015 avgjordes i Göteborg.

Foto: Adam Ihse/TT

Restaurang Ichi på Timmermansgatan 38 i Stockholm.

Foto: Tomas Oneborg

Restaurang Ichi på Timmermansgatan 38 i Stockholm.

Foto: Tomas Oneborg

Restaurang Ichi på Timmermansgatan 38 i Stockholm.

Foto: Tomas Oneborg

Restaurang Ichi på Timmermansgatan 38 i Stockholm.

Foto: Tomas Oneborg
Saori Ichihara från Shibumi fick tredje pris när Årets Kock 2015 avgjordes i Göteborg.
Saori Ichihara från Shibumi fick tredje pris när Årets Kock 2015 avgjordes i Göteborg. Foto: Adam Ihse/TT

Till själva galan bjöds enbart kvinnliga gäster, och samtliga arrangörer är kvinnor. Syftet är att visa på kompetensen bland kvinnor i mat- och dryckesbranschen. Ett initiativ i spåren av uppropet #metoo.

”Att skapa fler kvinnliga förebilder är ett av syftena då det är viktigt för branschens framtid”, skriver arrangörerna till Stella-galan.

Restaurang Ichi på Timmermansgatan 38 i Stockholm.
Restaurang Ichi på Timmermansgatan 38 i Stockholm. Foto: Tomas Oneborg

Den tunga titeln Årets Stellakock gick i år till Saori Ichihara.

”Vinnaren har med sin unika gastronomiska röst varit med och förändrat mat-Sverige. Ständigt utmanar hon sig själv, sina kollegor och sina gäster både smakmässigt och visuellt. Därtill har hon en ödmjuk inställning och en enorm positivitet som gör henne till en sann förebild och ledstjärna”, löd motiveringen.

1/3

Restaurang Ichi på Timmermansgatan 38 i Stockholm.

Foto: Tomas Oneborg
2/3

Restaurang Ichi på Timmermansgatan 38 i Stockholm.

Foto: Tomas Oneborg
3/3

Restaurang Ichi på Timmermansgatan 38 i Stockholm.

Foto: Tomas Oneborg

Förra sommaren öppnade hon stället Ichi på Södermalm i Stockholm. Saori Ichihara har tidigare jobbat på välrenommerade krogar såsom Shibumi, Esperanto samt Oaxen Krog.

Själv kan hon uppskatta något så enkelt som svensk husmanskost:

”Jag älskar julmarknader, brända mandlar och köttbullar”, har Saori Ichihara sagt i intervjuer.

Andra nominerade i kategorin var Frida Nilsson, restaurang MJ i Malmö och Malin Söderström, restaurangen Moderna museet och The Fishery, Stockholm. Juryordförande var Elvira Lindkvist, kökschef, Fotografiska museet.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons