Annons

Hon avslöjade massaker: ”Kan inte skrämma mig”

Indiska Rana Ayyub har fått en stor mängd priser både, i Indien och resten av världen, för sin undersökande journalistik.
Indiska Rana Ayyub har fått en stor mängd priser både, i Indien och resten av världen, för sin undersökande journalistik. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Med falsk identitet och dold mikrofon spelade muslimska Rana Ayyub in bevis för att ledande politiker låg bakom massakrer på muslimer. Ingen vågade publicera materialet. I dag styr samma politiker Indien – omvalda med stor marginal i maj.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Narendra Modi var delstaten Gujarats president mellan 2001 och 2014. Sedan 2014 är han Indiens premiärminister.

Foto: Saurabh Das/AP Bild 1 av 3

Indier sörjer mordet på journalisten Gauri Lankesh 2017. Efter mordet samlades tusentals i Indiens huvudstad New Delhi för att protestera mot vad de såg som ett försök att tysta att kritiker till det styrande BJP.

Foto: Altaf Qadri/AP Bild 2 av 3

Hindunationalister i Ayodhya, vid den plats där den tidigare Babrij-moskén låg. Den revs 1992 av hinduextremister. Säkerhetsstyrkor tittade på utan att ingripa.

Foto: Rajanish Kakade/AP Bild 3 av 3

Hon rakpermanentade håret, tog på sig färgade kontaktlinser och skaffade sig en falsk identitet som indisk-amerikansk filmare, med hinduextrem läggning.

– Jag blev en högerkvinna som älskade Narendra Modi och hatade muslimer, berättar indiska journalisten Rana Ayyub.

Annons
Annons
Annons