Annons

Hon avslöjade massaker: ”Kan inte skrämma mig”

Indiska Rana Ayyub har fått en stor mängd priser både, i Indien och resten av världen, för sin undersökande journalistik.
Indiska Rana Ayyub har fått en stor mängd priser både, i Indien och resten av världen, för sin undersökande journalistik. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Med falsk identitet och dold mikrofon spelade muslimska Rana Ayyub in bevis för att ledande politiker låg bakom massakrer på muslimer. Ingen vågade publicera materialet. I dag styr samma politiker Indien – omvalda med stor marginal i maj.

Uppdaterad
Publicerad

Hon rakpermanentade håret, tog på sig färgade kontaktlinser och skaffade sig en falsk identitet som indisk-amerikansk filmare, med hinduextrem läggning.

– Jag blev en högerkvinna som älskade Narendra Modi och hatade muslimer, berättar indiska journalisten Rana Ayyub.

Narendra Modi var delstaten Gujarats president mellan 2001 och 2014. Sedan 2014 är han Indiens premiärminister.

Foto: Saurabh Das/AP Bild 1 av 3

Indier sörjer mordet på journalisten Gauri Lankesh 2017. Efter mordet samlades tusentals i Indiens huvudstad New Delhi för att protestera mot vad de såg som ett försök att tysta att kritiker till det styrande BJP.

Foto: Altaf Qadri/AP Bild 2 av 3

Hindunationalister i Ayodhya, vid den plats där den tidigare Babrij-moskén låg. Den revs 1992 av hinduextremister. Säkerhetsstyrkor tittade på utan att ingripa.

Foto: Rajanish Kakade/AP Bild 3 av 3
Annons
Annons
Annons
Annons