HamnetHon är så originell att Shakespeare bleknar

Maggie O’Farrell föddes i Nordirland 1972 och växte upp i Wales och Skottland. Hon bor numera i Edinburgh.
Maggie O’Farrell föddes i Nordirland 1972 och växte upp i Wales och Skottland. Hon bor numera i Edinburgh. Foto: W. Jåma Naina/TT

Den store brittiske dramatikerns hustru Agnes är huvudperson i Maggie O’Farrells ”Hamnet”. I denna starka relationsroman möter vi en kvinna som är med om den största katastrof som kan drabba en förälder – att mista ett älskat barn.

Under strecket
Publicerad
Annons

En dörr har hakats av sina gångjärn och lagts över två tunnor. På dörren ligger en späd pojkkropp som livet just har lämnat. Fotsulor och naglar bär fortfarande spår av barnsliga upptåg: grus från vägen, jord från trädgården och lera från flodbanken. Men den 11-årige Hamnet kommer aldrig mer att springa på Avons flodbankar: han har förlorat kampen mot en grym sjukdom. Intill honom sitter Agnes, hans mor, blickstilla med sänkt huvud, lamslagen av skuldkänslor och sorg. Inför hennes ögon viker feberrodnaden på sonens kinder och ersätts av dödens vaxblekhet.

Bilden är en av de starkaste och smärtsammaste i Maggie O’Farrells senaste roman, ”Hamnet”. Den handlar om den största katastrof en förälder kan råka ut för: att mista ett älskat barn. Den outsägliga smärta det innebär kan ingen föreställa sig som inte har råkat ut för den själv.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons