23-åring anklagas för att vara ett Kreml-projekt

Radioprofilen Leisa Rjabtseva och chefredaktören Aleksej Venediktov på stationen Echo Moskvy ser som sin uppgift att kritisera både liberala och Putintrogna politiker.
Radioprofilen Leisa Rjabtseva och chefredaktören Aleksej Venediktov på stationen Echo Moskvy ser som sin uppgift att kritisera både liberala och Putintrogna politiker. Foto: Oksana Yushko

Medan den ryska oppositionen blir alltmer utsatt lyfter den liberala radiostationen Echo Moskvy fram en ny, kontroversiell profil som ständigt gisslar liberalerna. Lesia Rjabtseva anklagas för att vara ett så kallat Kreml-projekt. Själv anser hon att problemet är ett annat: sexism.

Under strecket
Publicerad
Chefredaktören Aleksej Venediktov.

Chefredaktören Aleksej Venediktov.

Foto: Oksana Yushko
Annons

– Alla våra ryska liberaler är för pressfrihet. Men när de själva blir kritiserade av den oberoende pressen hoppar de jämfota och skriker att det är förbjudet. De beter sig som hustyranner, säger Lesia Rjabtseva.

23 år gammal är hon det liberala ryska etablissemangets mest högprofilerade blåslampa. Sedan Rjabtseva blev Echo Moskvy-profil har flera bloggare och medarbetare i protest lämnat denna anrika radiostation. Även Sergej Korzun, som var med och grundade radiostationen, lämnade den i våras efter att Rjabtseva hade kallat den ryska oppositionen ryggradslös och småskuren i sin blogg.

Annons
Annons
Annons