Annons
X
Annons
X

Homosexuella kan avrättas

Ugandas parlament förbereder en lag om att homosexuella handlingar ska kunna leda till dödsstraff. Det gäller exempelvis om personen är hiv-smittad eller har sex med ­någon under 18 år.

Ledarna för Ugandas stora religioner, kristendom och islam, ställer sig bakom förslaget. 200 religiösa ledare från Inter-religious Council of Uganda uppmanar regeringen att inte backa för påtryckningar från länder som Sverige, Storbritannien och Kanada – samtliga viktiga biståndsgivare i Uganda.

–Regeringen bör bryta alla band med dessa givarländer och andra grupper som stöder ogudaktiga värderingar som homosexualitet och abort, skriver de kristna och muslimska ledarna i en gemensam resolution.

–De länderna bör respektera våra värderingar och inte blanda sig i. Alla religiösa ledare har fått kopior av lagförslaget för att utbilda folket i kyrkor och moskéer, säger organisationens generalsekreterare Joshua Kitakule.

Annons
X

Ugandisk lag förbjuder redan sex mellan personer av samma kön, men skärpningar väntas. Hårdare lagar mot homosexualitet går som en trend över Afrika. Det är redan förbjudet i minst 38 afrikanska länder. Senast införde Burundi förbud i år och exempelvis Mali och Egypten går åt samma håll.

Det nya förslaget innebär att en vuxen person som haft sex med en minderårig av samma kön under 18 år kan avrättas. Detsamma gäller om personen våldtagit, är hiv-smittad eller är ”seriebrottsling”.

Familjemedlemmar eller vänner som underlåter att polisanmäla homosexuella kan dömas för skyddande av brottsling till sju års fängelse.

Lagförslaget kommer från en enskild parlamentsledamot, David Bahati, och har mött starkt genklang. Bahati säger att han vill värna traditionella familjevärderingar.

–Homosexualitet är inte en mänsklig rättighet. Det är ett inlärt beteende och kan avläras igen. Påstå inte att folk är födda gay. Det handlar om utländskt inflytande, säger Bahati.

Han får stöd från Ugandas minister för etikfrågor James Nsaba Butoro, som till AP säger att homosexualitet inte är naturligt i Uganda.

Det förekommer redan att ugandiska tidningar publicerar namn och bild på personer de kan ”avslöja” som homosexuella. Liv slås i spillror och många flyr landet efter en sådan publicering.

Inget datum har satts för omröstning i parlamentet. Lagförslaget debatteras ännu och kan ändras i detaljer.

Ett 20-tal ugandiska enskilda organisationer demonstrerade i torsdags i Kampala mot lagen som de kallar diskriminerande och förtryckande.

En ugandisk gayaktivist som vågar träda fram, Frank Mugisha, säger att lagen är så illa skriven att man kan hamna i fängelse för en kram.

–Den uppmuntrar hat. Vi gör Uganda till en polisstat och folk kommer att drivas till självmord, säger han.

Det har hållits demonstrationer mot Uganda i New York, Washington och i London. Demonstranterna varnar för att en lagen sprider hat och försvårar kampen mot aids.

Det finns farhågor om att den internationella uppmärksamheten kring lagförslaget ska påverka Ugandas växande turism. Chefen för landets viltvårdsmyndighet, Moses Mapesa, är orolig för mer negativ publicitet.

–Presumtiva turister vet antingen inget alls om Uganda, eller så känner de till inbördeskrig, hiv-aids, sjukdomar eller våldsbrottslighet.

Uganda räknar med 200000 turister det närmaste året. Förutom att homosexuella turister riskerar att gripas av polis är även vänner eller släktingar som följer med på resan i riskzonen. De kan ställas inför rätta och få sju års fängelse för skyddande av brottsling. Även hotellägare och hyresvärdar som låter personer av samma kön att dela säng kan dömas till fängelse.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X