Annons
X
Annons
X

Per Gudmundson: Homofober ånyo på gästlistan

(uppdaterad)

”Homosexualitet involverar en smutsig plats, och genererar ingen avkomma. Homosexualitet leder till undergången för den homosexuelle. Det är därför, bröder, som homosexualitet straffas med döden.”

Så predikade Sheikh Mohammad Rateb Al-Nabulsi i tv-kanalen Al-Aqsa, som drivs av Hamas i Gaza, i slutet av april 2011. Al-Rabulsi är en välkänd islamiskt lärd som har skrivit ett tiotal böcker, framträtt i rader av tv-program och har en egen websajt som heter Nabulsis encyklopedi över islamisk vetenskap. Videoklippet ifråga finns på Youtube.

Synen på homosexualitet och dödsstraff är inte den enda kontroversen som har uppstått kring Al-Nabulsi. Hans fatwa om det legitima med självmordsbombningar mot judar, från 2001, väckte uppståndelse så sent som i höstas när Al-Nabulsi var på föreläsningsturné i USA. ”Hela det judiska folket är kombattanter”, hette det i fatwan, och ”Gud har gjort det till en plikt att bekämpa dem och bedriva jihad emot dem”.

Annons
X

I lördags tillkännagav arrangörerna vilka gäster som ska framträda på de Muslimska familjedagarna. Familjedagarna är en konferens som hålls i Stockholmsmässan i Älvsjö den 18–20 april. Det är ett evenemang som arrangeras av tre av Sveriges största muslimska organisationer: Islamiska Förbundet i Sverige, studieförbundet Ibn Rushd samt Sveriges unga muslimer. Förra året samlade evenemanget omkring 3500 deltagare.

Ett av de internationella dragplåster som presenterades i lördags var just Mohammad Rateb Al-Nabulsi, som organisatörerna menade är ”bland nutidens mest kunniga”.

Ett annat dragplåster var Sheikh Jassem Al-Mutawa, en tv-predikant från Kuwait specialiserad på familjefrågor. Hans program om hur en make ska slå sin hustru på ett islamiskt korrekt sätt har rönt uppmärksamhet mest på grund av påståendet att mannens våld kan bota vissa psykiska sjukdomar hos kvinnan, men den okritiska diskussionen i programmet är i sig stötande, även om Al-Mutawa tar avstånd från grovt våld. Ett utdrag ur programmet finns på Youtube.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Bägge predikanterna har varit i Sverige förut. Al-Nabulsi gästade Islamiska förbundets stora vinterkonferens 2009, och Al-Mutawa densamma 2011, utan egentlig uppmärksamhet. I det senare fallet kanske för att besöket överskuggades av rubrikerna kring en annan gäst; antisemiten Salah Sultans uttalanden om påstådda judiska ritualmord blev hårt kritiserade i Dagens Nyheter några månader efter gästspelet.

  Men redan på söndagen började det röra på sig i sociala medier den här gången. ”Behövs det fler bevis för att mainstream islam hatar HBT-folket? Nej, nu får det fan i mig vara nog med daltandet”, skrev Alexander Bard på Facebook. ”Jag vill gärna ha svar av Islamiska förbundet: Varför bjuder man in talare som vill döda homos?” twittrade Jonas Gardell.

  Den frågan krävde sitt svar och på söndagen raderade Muslimska familjedagarna annonseringen för de två talarna. Under måndagen lades även ett pressmeddelande ut, där det berättades att Al-Nabulsi avbokats, med hänvisning till de kontroversiella uttalandena. Glädjande! Al-Mutawa nämndes dessvärre inte alls i samma pressmeddelande.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X