Holm tillbaka i guldstaden

Det är med blandade känslor Stefan Holm är tillbaka i Aten. ”Jag hade tänkt att aldrig mer åka hit igen. Efter OS kändes det som jag var färdig med den här staden.” Men han tänkte om – och siktar högt även 2005. Tack vare sonen Melwin.

Under strecket
Publicerad
Stefan Holm laddar upp på OS-stadion från 1896. I kväll tävlar han i Aten igen. Trots busslaster av turister drar olympiske mästaren   ingen uppmärksamhet till sig.

Stefan Holm laddar upp på OS-stadion från 1896. I kväll tävlar han i Aten igen. Trots busslaster av turister drar olympiske mästaren ingen uppmärksamhet till sig.

Annons

Aten
22 augusti 2004: Stefan Holm glömmer aldrig kvällen då han tog OS-guld efter spelens höjdarrysare.
– Det främsta minnet är när jag tittar upp och ser att ribban ligger kvar efter mitt hopp på 2,36. Men det blev många andra känslor än jag hade trott, eftersom det var en sådan besvärlig väg till guldet, säger han.
– Först när jag kom tillbaka till OS-byn mitt i natten och hade fem-sex minuter för mig själv insåg jag att det jag drömt om i fyra år var sant. Då kom jag på att jag pratat med alla utom mamma. Jag sjönk ner på en trappa och ringde hem till henne och var rätt rörd just då.

Nu är den 29-årige värmlänningen tillbaka i den grekiska huvudstaden. I kväll gör han säsongspremiär på stadion där han tog sitt oförglömliga guld.
Det är OS-väder nu som då. 30 grader, sol och en skön bris från Medelhavet.
Men spelen är historia – som så mycket annat här.
När konkurrenterna i går åkte till Olympiastadion för att träna inför galan valde Stefan att ta en promenad till den ursprungliga OS-arenan, Panathenan, där de första moderna spelen hölls 1896, och där även maratonloppen hade målgång i fjol.
Stefan vill vänta med sin återkomst till den moderna stadion till i kväll. Fast egentligen ville han inte ens komma hit igen. Han har liksom fått sin fulla dos av staden, som han levde med och för i fyra år: från medaljmissen i Sydney 2000 fram till spelen i fjol.
– Det var inte någon tillfällighet att jag gjorde min första tävling efter Sydney just i Aten, en inomhustävling 2001. Jag hade tänkt köra efter mottot från Aten till Aten och finalen var min hundrade tävling efter Sydney. Alla minnen jag har härifrån kommer jag uppskatta livet ut. Därför är det med lite kluvna känslor jag är tillbaka. Men då var då och nu är nu, säger Stefan.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons