Hollywoodtränaren: ”Jag fick en tår i ögat när Skarsgård tog av sig tröjan”

Magnus Lygdbäck är mannen bakom Hollywoods mest vältränade kroppar. Han har slipat både Tarzan, Lara Croft och Batmans kroppar till perfektion. SPG fick en pratstund med honom innan han drog vidare till inspelningen av Wonder Woman 2.

Under strecket
Publicerad
Alicia Vikander tränade tillsammans med Magnus inför Tomb Raider.

Alicia Vikander tränade tillsammans med Magnus inför Tomb Raider.

Foto: Instagram
Magnus ligger bakom Alexander Skarsgård förvandling inför filmen Tarzan.

Magnus ligger bakom Alexander Skarsgård förvandling inför filmen Tarzan.

Foto: Warner Bros/IBL Bildbyrå
Magnus träningskollektion för Casall.

Magnus träningskollektion för Casall.

Foto: Casall
Annons

I slow motion svingar sig Alexander Skarsgårds rollfigur Tarzan i en lian högt ovan mark. Efter honom följer en hel hop muskulösa gorillor. Tarzan och apornas kroppar skiljer sig inte så mycket från varandra; monstruösa biceps, atletiska ryggtavlor och magrutor i dubbla rader. Mannen bakom djungelhjältens kropp heter Magnus Lygdbäck och han är namnet på alla Hollywoodregissörers läppar just nu. Genom sitt koncept Magnus Method hjälper han regissörer och skådespelare att mejsla fram karaktärernas fysik – men han är också mån om sina klienters mentala hälsa. Just nu är han aktuell med Alicia Vikanders superkropp i Tomb Raider och en träningskollektion för Casall.

– Magnus Method är något jag utvecklat under mina 18 år som personlig tränare. När jag började träna artister och skådespelare såg jag att ingen hade koll på vad de har för struktur på sitt liv. Fysisk och mental hälsa hänger ihop och det där därför jag satt ihop det här konceptet som fokuserar på både träning, kost och balans.

Det var när han reste med musikproducenten Max Martin som han började utveckla en träningsform specifik för artister. Men de senaste fem åren har han främst arbetat med film och tränat skådespelare som Ben Affleck till Justice League, Gal Gadot till Wonder Woman och nu senast Alicia Vikander till Tomb Raider. Bland de artister han jobbat med hittar vi bland andra Britney Spears och Katy Perry.

Annons
Annons
Alicia Vikander tränade tillsammans med Magnus inför Tomb Raider.

Alicia Vikander tränade tillsammans med Magnus inför Tomb Raider.

Foto: Instagram
Alicia Vikander tränade tillsammans med Magnus inför Tomb Raider. Foto: Instagram

Umgås du med dina kunder på fritiden?
– Vissa umgås man med, andra inte. Men visst kommer man varandra nära, ofta träffar de mig mer än sina familjer och vänner. Jag får se dem i alla lägen och hjälper dem både fysiskt och mentalt. Förra veckan hann jag med en lunch med James McAvoy som jag tränade inför filmen Glass. Är jag i samma stad som Alexander och Alicia (Skarsgård och Vikander reds.anm) så försöker vi hinna ses.

Minnesvärt ögonblick från din karriär?
– Det var stort för mig när filmbolaget Warner Bros flög över Samuel L. Jackson till Los Angeles bara för att träffa mig. Han var egentligen på väg till London för att spela in extrascener till The Avengers, men tog en omväg förbi Kalifornien då en producent ville att vi två skulle träffas. Jag trodde knappt det var sant.

Hur tränade du Ben Affleck inför rollen som Batman i Justice League?
– Jag inledde alltid dagen med ett träningspass, då sätter man en fysisk och mental standard för resten av dagen. Det passade speciellt bra då Ben porträtterade en superhjälte, då är det bra att börja dagen med att känna sig stark. Sen följde jag honom genom hela dagen, såg till att han fick rätt mat och att han åt upp. Sen står jag ibland bredvid regissören och kollar på monitorn, där jag kan hålla koll på vilka kameravinklar som framhäver exempelvis bröstmusklerna.

Annons
Annons
Magnus ligger bakom Alexander Skarsgård förvandling inför filmen Tarzan.

Magnus ligger bakom Alexander Skarsgård förvandling inför filmen Tarzan.

Foto: Warner Bros/IBL Bildbyrå

Finns det någon du skulle vilja träna?
– Barack Obama, jag är väldigt imponerad av honom. Det skulle också vara kul att träna Arnold Schwarzenegger. Jag ska faktiskt jobba med nästa Terminator-film, men inte träna honom. Sen skulle jag vilja jobba med en Star Wars-film och göra en Bollywood-film. Och även träna nästa James Bond.

Roligt minne från inspelningen av Tarzan?
Ett kul minne är när jag lät Alex, för första gången på flera månader, slippa följa sitt strikta matschema. Jag såg hur livet liksom lämnade honom efter ett hårt träningspass och bestämde mig för att ta med honom till en italiensk restaurang i London där han fick beställa in vad han ville från menyn. Han trodde knappt det var sant och det var väldigt känslosamt för honom. En annan minnesvärd stund var när han skulle ta av sig tröjan för första gången framför kameran. Det var mitt första stora filmprojekt och då är man nervös, de betalar ju mycket pengar för att få ett resultat. Och till Tarzan ville de ha nått extraordinärt. Det var emotionellt för mig, jag fick faktiskt en tår i ögat.

Magnus ligger bakom Alexander Skarsgård förvandling inför filmen Tarzan. Foto: Warner Bros/IBL Bildbyrå

Hur tränade du Alicia Vikander inför Tomb Raider?
– I Tomb Raider var utmaningen att bygga upp Alicia fysiskt till en viss nivå men utöver det också ge henne väldigt många verktyg som MMA-träning, klättring och cykling. Hon var tvungen att lära sig väldigt många tekniska saker.

Annons
Annons

Hur tränar du artister?
– Antingen har vi Los Angeles som bas eller så hänger jag med dem på turné. Innan turnén sätter igång tränar vi stenhårt och jobbar med mental förberedning. När det kommer till det mentala så är det många artister som mår dåligt direkt när de går av scen. Att ha stått inför 80 000 personer ger en stor adrenalinkick som blir jobbig att hantera när man klivit av scenen och sen står ensam i ett rum. Där hjälper jag artisterna hantera energin, kanske mår man bra av att gå in i bastun i tjugo minuter eller dra på sig hörlurar och köra några beats. Ibland går vi runt i konsertlokalen flera timmar innan konserten för att artisten själv ska kunna se hur besökaren som står längst bort från scenen kommer se honom eller henne. Med bandet Lucas Graham brukar jag lira lite boll inne på arenan, för att platsen ska kännas trygg för dem. Jag vill att mina artister ska känna att de gjort allt fysiskt och mentalt för att kunna ge 100 procent på scen.

Berätta om ditt samarbete med Casall.
– Jag har alltid varit intresserad av kläder och tyckt att det funnits ett glapp på marknaden för träningskläder för män. Det är svårt att hitta funktionella plagg av god kvalitet men som ändå har en hög grad av mode. Casall står för de saker som jag söker efter när det kommer till träningskläder. Ingen bullshit, utan bara raka rör. Den här kollektionen består av många basplagg och är lugn i sitt uttryck. Kläderna ska funka på gymmet, men också ute på en lunch med vänner eller på möte med en producent på Soho House. Vi har utgått från funktionalitet, plaggen har lite större halsar och speciella sömmar.

Annons
Annons
Magnus träningskollektion för Casall.

Magnus träningskollektion för Casall.

Foto: Casall
Magnus träningskollektion för Casall. Foto: Casall

Skiljer sig svenskars träning från amerikaners?
– I Sverige kollar vi mycket på vad alla andra gör, vi är nervösa för att göra fel. Det kan göra att vi blir låsta och tråkiga, även om vår träningsnivå är hög. I USA tränar man sämre och konstigare, men man vågar tänka utanför boxen. Därför kommer också många nya träningstrender från USA.

Om man bara hinner göra en övning per dag, vilken ska man satsa på?
– Det är väldigt individuellt, alla behöver olika saker. Man ska försöka hitta något som man gillar men också som man behöver. Det är inte alltid det går hand i hand. Men jag skulle säga att plankan är en bra övning, alla mår bra av en stark bål.

Kan man träna när man är bakis?
– Har du alkohol i kroppen ska du vara försiktig med att få upp hjärtslagen, det påverkar hjärtat negativt. Men har alkoholen gått ut kroppen och du bara är bakis så kan du absolut träna.

När man har ont i halsen då?
– Inte de första två dagarna. Generellt ska man inte gå över 60 procent av sin maxpuls när man är förkyld, då det kan påverka hjärtat.

Är det någon tid på dygnet som är bättre att träna på?
– Nej, träna när det passar dig. Bara det är under dagen, på natten har man en annan hormonutsöndring som försämrar träningens effekt.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons