Annons

Hollywoods muslimska fanatiker fanns på riktigt

Sophia Loren under inspelningen av ”El Cid” 1961.
Sophia Loren under inspelningen av ”El Cid” 1961. Foto: Keystone/IBL

”I kostymfilmen ’El Cid’ från 1961, med Charlton Heston och Sophia Loren, är skurkarna svartklädda nordafrikanska fanatiker som vill ta över hela världen och sprida en ortodox variant av islam som muslimerna i Spanien känner sig främmande inför. Har dessa fanatiker funnits, eller är de fiktiva Hollywood-produkter?”

Under strecket
Publicerad

Jodå, de har funnits. Etniskt och språkligt sett rörde det sig inte om araber utan om berber inom stamkonfederationen Sanhaja. Sanhajaberberna utvecklade på 900- och 1 000-talen en intensiv karavanhandel till de guldexporterande rikena söder om Sahara; de kontrollerade oaser och brunnar från södra Marocko till nuvarande Senegal.

Yttre hot resulterade på 1 000-talet i en kris, vilket drev fram en religiös och politisk radikalisering. En grupp sanhajaberber drog sig tillbaka i avskildhet till ett eller flera fort och grundade en asketisk sekt: al-murabitun, ”de som bor i gränsfortet”, almoravider. Syftet var ett puritanskt stärkande av islam samt ett utbredande av denna lära över ett så stort område som möjligt.

Annons
Annons
Annons