Annons
X
Annons
X

Hollywoods krav – 93 miljoner

Amerikanska filmbolag begär 93 miljoner kronor i skadestånd av de fyra personer som anklagas för att stå bakom fildelningssajten Pirate bay. Därmed lägger sig Hollywood på en långt högre nivå än svenska Ifpi och Antipiratbyrån.

Foto: COLOURBOX | MONTAGE: SVD

Förra månaden kom musikbranschens organisation Ifpis skadeståndskrav mot Pirate bay på 15 miljoner kronor. Antipiratbyrån å sin sida har krävt 7 miljoner i det uppmärksammade målet.

Nu kommer Hollywoodsbolagens krav – 93 miljoner kronor. Den summan består till hälften av betalning för nyttjandet av filmerna, andra hälften för den skada som bolagen anser sig ha lidit.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Vi har anlitat en revisionsbyrå som räknat fram priset som är ett teoretiskt marknadspris. Vi har räknat fram ett genomsnittligt internationellt pris. På det har vi kalkylerat att man som användare fått en förhandsvisningslicens eftersom de här verken gjorts tillgängliga samtidigt som de gick på bio i USA. Sedan har vi också beräknat med utgångspunkt i att man får en kopia utan kopieringsskydd, säger Monique Wadsted, advokat för en rad Hollywoodbolag i Sverige, bland andra Warner, MGM och Twentieth Century Fox.

  Annons
  X

  Skadeståndskraven gäller endast fyra filmer och en tv-serie. För filmerna Syriana, Walk the line och Pink Panther vill MPA ha 222 kronor och 50 öre för varje nedladdning som gjorts, för Harry Potter 261,50, och för första säsongen av Prison break 416 kronor.

  Tror du verkligen att alla de som laddat ner filmerna olagligt via Pirate bay annars hade köpt dem?

  – Det vet vi inte, men det bryr sig upphovsrättslagen inte om. Den utgår från om du laddar ner något olagligt ska du betala oavsett om du annars hade köpt den eller inte.

  Det finns personer som har hårddisken full av film hade väl knappast haft råd att köpa filmer för hundratusentals kronor?

  – Det kanske de inte hade haft, men det bryr sig lagstiftaren inte om.

  Har du upplyst de amerikanska filmbolagen att man i Sverige inte har samma tradition av höga skadestånd som i USA?

  – Det där är nog en missuppfattning. I Sverige har vi väldigt låga skadestånd när det gäller personskador, men ekonomiska skador är som de är, där skiljer det sig inte mellan olika länder.

  Kommer ytterligare skadeståndsanspråk mot Pirate bay?

  – Det kan jag inte svara på i dag.

  Peter Sunde, en av de åtalade i Pirate bay-fallet, kallar skadeståndskraven löjliga och konstaterar att de inte skulle ha någon möjlighet att betala sådana belopp.

  – Vi kan betala med monopolpengar kanske. Det här visar att de inte har kontakt med verkligheten. De kunde lika gärna kräva en miljard. Det här är skrämselpropaganda, de försöker få det att låta allvarligt att länka till saker som vi inte själva lagt upp.

  Är det inte rimligt att de får betalt för uteblivna intäkter?

  – Det är vi som borde skicka en faktura till dem istället. All forskning visar att fildelning skapar ekonomi för filmmarknaden. Jag går på forskning, de hittar på saker.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: COLOURBOX | MONTAGE: SVD Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X