X
Annons
X

Hollywoods guldmakare

Jerry Bruckheimer, producent till Top Gun, Snuten i Hollywood och Pirates of the Caribbean, har kallats Mr Blockbuster. Han är avskydd av kritikerna men filmerna och tv-serierna genererar enorma vinster. SvD fick en pratstund med den mäktige filmmagnaten.

Vi går långt in i det stora lyxhotellets snirkliga korridorer. Jag och en nervös mexikansk kollega har fått varsin intervju med Jerry Bruckheimer, eller, Mr Blockbuster som han även kallas. Stämningen är tryckt inför att möta Hollywoods mäktigaste producent. När dörren öppnas till sviten som är vårt mål syns Beverly Hills utanför fönstret. Den spröde Bruckheimer sitter vid ett marmorbord med ett belåtet leende och en ziplockpåse med nötter och torkad frukt framför sig. Att han inte är förtjust i filmskribenter är allmänt känt, eftersom känslan är ömsesidig. Men han hälsar artigt och påminner nästan lite om Mr Burns i The Simpsons. Jag börjar med att fråga om filmkritik. Vilken roll har den?

–Det finns kritiker för alla musikstilar, men inom filmjournalistik är det samma kritiker oavsett genre. Om det till exempel rör sig om någon som gillar Min middag med André så kommer den personen inte att gilla det som jag gör. Men trots att det rör sig om filmer som kritikern aldrig skulle gå och se utan att vara tvungen, så recenserar han eller hon dem. Det inte helt rättvist.

Foto: JAE C. HONG / AP Bild 1 av 2
Foto: SCANPIX Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X