Holls hus byggs med ljus och rymd

Under strecket
Publicerad
Annons

Som stockholmare är det lätt att känna sig lite avundsjuk när man besöker Kiasma. Helsingfors fick till slut ett spännande museum för samtida konst, signerat Steven Holl (även om han själv inte trodde att det skulle bli verklighet förrän han kom till Helsingfors och såg grundläggningen - han visste att uppdragsgivaren gärna vill hitta en förevändning för att avpollettera sin arkitekt).
Kiasma blev ett lovordat och omtyckt museum. Kiasma blev också Steven Holls internationella genombrott.
Han arbetar skulpturalt, det blir en sinnlig och upplevelserik arkitektur - även om den till det yttre kan vara ganska lågmäld.

– Jag vill att en byggnad ska vara mer på insidan än på utsidan, säger han och förklarar att han inte gillar byggnader som med sin exteriör väcker förväntningar som inte kan infrias.
I Arkitekturmuseets lokaler på Fredsgatan öppnade igår en utställning som visar flera av Steven Holls projekt. Här får man också följa den kreativa processen bakom hans byggnader, från akvareller till färdiga
modeller.
På MIT i Massachusetts ska de första studenterna snart flytta in i Steven Holls bostadskomplex. Byggnaden är tio våningar hög och beskrivs av Steven Holl som ”porös”; huskroppen har fem stora öppningar, och varje studentrum får nio fönster - här ska ingen behöva känna sig instängd i en liten cell.

Annons
Annons
Annons