Annons
X
Annons
X

Hollande: Risk för krig mellan Ryssland och Turkiet

Frankrikes president Francois Hollande varnar för att krig kan utbryta mellan Ryssland och Turkiet över det som händer i Syrien. Hollande uppmanade i en fransk radiointervju ledningen i Moskva att stoppa sitt stöd till Syriens ledare Bashar al-Assad.

(uppdaterad)
Kriget i Syrien
Foto: AP

Enligt Reuters ska Hollande i intervjun med Inter radio ha sagt att ”bombbardemanget måste stoppas, förhandlingar fortsätta och hjälp utifrån behöver tillföras”.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov hade tidigare under fredagen sagt att Ryssland ämnar kalla till en session i FN:s säkerhetsråd för att diskutera påstående från de turkiska myndigheterna att inledda en markoffensiv i Syrien.

– Det finns en risk att krig utbryter mellan Turkiet och Ryssland, sade senare Francois Hollande i radiointervjun.

Annons
X

Det var i september 2015 som ryska stridsplan inledde bombningar av rebellfästen i Syrien. I november sköt turkisk militär ner ett ryskt jetplan som uppgavs ha kränkt luftrummet på sin väg till Syrien.

– Pressen är på Moskva att förhandlingar fortgår, uttryckte Hollande.

I radiointervjun berättade Hollande att han sagt till ryska ledare att man slår till mot felaktiga områden och att civila mål drabbas, vilket är oacceptabelt.

**Turkiets utrikesminister **Mevlut Cavusoglu har tidigare i veckan sagt till Reuters att det finns en vilja från flera europeiska länder samt Saudiarabien att marktrupper ska sättas in i Syrien.

Däremot dementerade han att turkiska trupper, som tidigare rapporterats, redan klivit över gränsen.

Francois Hollande. Foto: Martin Meissner/TT
Annons
Foto: AP Bild 1 av 3

Ett flygfoto från det ryska försvarsdepartementet, från den 11 februari, från en av de tusentals attacker som ryskt stridsflyg har genomfört i Syrien de senaste veckorna. Bilden uppges visa när bomber slår ned i en rebellbas i Latakiaprovinsen.

Foto: TT Bild 2 av 3

Francois Hollande.

Foto: Martin Meissner/TT Bild 3 av 3
Annons
X
Annons
X