Annons
X
Annons
X

Holländare granskar svenska skolor

Holländska skolinspektörer har hyrts in av Skolinspektionen för att granska svenska grundskolor. Beslutet ifrågasätts av Lärarnas riksförbund.

Av TT
(uppdaterad)

De holländska konsulterna ska granska undervisningen i engelska i årskurserna 5 och 9 i omkring 30 skolor över hela landet. Vid inspektionerna kommer även representanter från Skolinspektionen att vara med och intervjuerna kommer att ske på engelska, skriver Dagens Nyheter.

– Syftet är att vi vill lära oss hur andra observerar, värderar och bedömer undervisning, men vi har också en tanke om att vi har något att erbjuda andra, säger inspektionsdirektör Marie-Hélène Ahnborg till TT.

Lärarnas riksförbund reagerar mot Skolinspektionens beslut.

Annons
X

– Jag ifrågasätter hur ett holländskt företag ska kunna läsa in sig på svensk skola. Vilka förutsättningar har de att bedöma svensk skola och vad ska resultatet användas till? säger Metta Fjelkner, ordförande för Lärarnas riksförbund, till DN.

Marie-Hélène Ahnborg påpekar att den slutgiltiga granskningen inte kommer att göras av det holländska företaget.

– Det är inte så att vi överlåter bedömningar och myndighetsbeslut åt dem. I de fall någon ska kritiseras för något, så är det Skolinspektionen som fattar de besluten, säger hon till TT.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Eva-Lis Sirén, ordförande för Lärarförbundet, säger att Holland har ett mycket gott internationellt rykte när det kommer till utvärdering av undervisning. Och hon är positiv till projektet, förutsatt att all myndighetsutövningen görs av Skolinspektionen.

  – Använder man det här rätt skulle det kunna bli ett bra bidrag till utveckling eftersom man då kan få inspiration till att förena en skarp yttre inspektion med den utvärdering som lärare och elever gör, säger hon till TT.

  Om projektet efter utvärdering anses vara lyckat kan Skolinspektionen komma att anlita utländska konsulter fler gånger. Det här projektet beräknas kosta 5 miljoner kronor, vilket motsvarar Skolinspektionens kostnad för de ordinarie granskningarna.

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X