Annons
X
Annons
X

”Höjda utdelningar är provocerande”

Aktieägarna i många av de största börsbolagen kan i vår se fram emot höjda utdelningar. Det visar facit från rapport­säsongen så här långt. Höjningarna får hård kritik från både fack och regering men försvaras av Svenskt ­Näringsliv.

Finansminister Anders Borg har upprepat att börsbolagen bör vara ”återhållsamma” med höjda aktieutdelningar i vår. Men en titt på de rapporter som nu kommit visar att bolagen inte vill lyssna på det örat.

Flera av börsens tyngsta bolag, som Ericsson, H&M, Electrolux och Astra Zeneca föreslår höjda utdelningar. Förslagen kommer samtidigt som flera av företagen fortsätter att göra stora personalneddragningar.

AstraZeneca gjorde en vinst på runt 21 miljarder kronor under det senaste kvartalet men ska skära bort cirka 8000 tjänster i ett nytt globalt sparprogram.

Annons
X

Ericsson ska lägga ned Gävle-fabriken med drygt 850 anställda och i förra veckans rapport hade den totala personalminskningen skruvats upp med 1500 personer.

Att Astra Zeneca och Ericsson då väljer att dela ut 24 respektive 6,4 miljarder kronor till aktieägarna är provocerande, tycker både regering och opposition.

–Jag har stor förståelse för att många reagerar på att bolagen höjer utdelningarna samtidigt som man gör betydande personalneddragningar. Det har varit svårt för de ansvariga att förklara och förankra de här besluten, säger finansminister Anders Borg.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  –Det är läge för investeringar, inte höjda utdelningar. Det är också provocerande inför en avtalsrörelse där arbetsgivarna kräver nollbud, säger Socialdemokraternas näringspolitiske talesman Tomas Eneroth.

  Även facket stämmer in i kritiken.

  –Att höja utdelningarna i ett läge när man samtidigt varslar och arbetsgivarna ropar med en mun på noll i löneökningar, det är både uppseendeväckande och upprörande. Nu blir det lätt för oss att peka på att det faktiskt finns ett utrymme för löneökningar, säger LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin.

  Men Svenskt Näringslivs vice vd Christer Ågren är irriterad över att man från fackligt och politiskt håll kopplar ihop de höjda utdelningarna med vårens avtalsrörelse då 3,3 miljoner arbetstagare ska få nya löner.

  –Utdelningar har inget med avtalsrörelsen att göra. Det är nästan patetiskt att facket så fort glömmer bort nedgångar och bara fångar upp en och annan höjning. Om de nu är så inspirerade av det här så borde de väl också ha vägt in det förra året när utdelningarna sänktes med 40 procent. Men då höjdes ju lönerna, säger han.

  Dagligvarujätten Axfood kommer i vår att dela ut 10 kronor per aktie, 2 kronor mer än ifjol. Men Svensk Handels vd Dag Klackenberg tycker inte att den höjningen gör det svårare för arbetsgivarna att kräva frysta löner på central nivå.

  –Att vissa företag går bra är inte ett argument för att alla anställda i branschen måste få höjda löner. Men på de företag som nu höjer utdelningarna är så klart förutsättningarna större att hitta lokala avtal om vissa löneökningar, säger han.

  Marknaden och börsen har jublat över utdelningsbeskeden. Magnus Axén, analyschef på Evli Bank, menar att de höjda utdelningarna är en signal om att bolagen klarat att generera bra kassaflöden trots krisen.

  –Dessutom är det här ett tecken på att bolagen verkligen tror på en vändning, annars skulle de ha behållit mer pengar i ladorna, säger han.

  Men Wanja Lundby-Wedin tycker inte att de höjda utdelningarna ska tolkas som att svenska företag klarat krisen bra.

  –Det är svårt att se att företagen är så hälsosamma om de samtidigt måste göra kraftiga nedskärningar med hänvisning till den globala konkurrensen, säger hon.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X